U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Berkerskuilen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Berkerskuilen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Berkerskuilen, ook wel De Berkvenskuilen is een toponiem in Zeilberg dat in de negentiende eeuw gebruikt werd voor een aantal percelen grond, voornamelijk weiland, aan het begin van de huidige Halvemaanweg ten westen en noorden van de Korteweg. Bij de invoering van het kadaster omvatte dit toponiem de kadastrale percelen sectie D 719-771.


Veel van deze gronden werden kort na 1800 door de gemeente verkocht aan particulieren en vervolgens ontgonnen. De vroegste vermelding van het toponiem Berkerskuilen is van 1802, toen door een landmeter in opdracht van de gemeente percelen land werd opgemeten ten behoeve van de verkoop.

Bij de invoering van het kadaster in 1832 stonden in de Berkerskuilen slechts drie boerderijen, namelijk een aan de Ommezwanksedijk, een op het pleintje waar tegenwoordig de Corneliuskapel staat en een ter hoogte van het huidige adres Halvemaanweg 4, zoals aangegeven op bijgaande kaart.

De percelen ten zuiden van de Berkerskuilen heetten de Klotterkuilen. Beide toponiemen wijzen erop dat ook hier turf en/of leem voor steen- of pottenbakkerij werd gestoken danwel gedolven.