U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Corneliuskapel (Blasiusstraat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...


De Corneliuskapel in Zeilberg is een an de heilige Cornelius toegewijde kapel op de hoek van de Griendtsveenseweg en de Beatrixstraat.


De heilige Cornelius was de 21e paus van de katholieke kerk. Hij zou gestorven zijn door de ontberingen ten gevolge van een verbanning maar verkreeg wel de titel martelaar en wordt als patroonheilige tegen stuipen, jicht, epilepsie en andere zenuwkwalen vereerd.

In de voormalige parochie Zeilberg werd op 26 juli 1920 een Broederschap van den H. Cornelis, Paus en Martelaar in de Sint-Willibrorduskerk door monseigneur Diepen, bisschop van Den Bosch, opgericht. Er was een reglement en er moest een jaarlijkse contributie worden afgedragen van 25 cent, te betalen voor 16 september van elk jaar. Alleen de bisschop was gerechtigd om het reglement aan te passen.

De Corneliuskapel was een geschenk van prins Cornelius Den Uurste van carnavalsvereniging De Pottenbakkers aan de Zeilbergse gemeenschap. De kapel werd in 1999 ingewijd door pastoor Van de Laar.

Deze kapel is eigendom van de Stichting Maria-Vredeskapel, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Rond deze kapel wordt bij goed weer nog jaarlijks een openluchtmis gehouden.

In de voormalige parochiekerk van Zeilberg is rechts van de ingang van de kerk ook nog een kleine Corneliuskapel aanwezig.