U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bestand:12.513.jpg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 11 dec 2023 om 18:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

12.513.jpg(650 × 432 pixels, bestandsgrootte: 98 kB, MIME-type: image/jpeg)

Foto 12.513 - Op de foto van de turfstrooiselfabriek van Fedor Wolff & Co. van 1889 staan ongeveer 100 mensen afgebeeld, het voltallige personeel.


Deze foto hing achter glas in de huiskamer bij wethouder Driek van den Berkmortel die Peter Vink toestemming gaf om deze foto te publiceren. Vervolgens toog Peter Vink naar het bejaardenhuis aan de Kruisstraat waar Piet Vrijnssen en Martinus van de kerkhof becijferden dat 1889 de juiste ouderdom van de foto moest zijn.

Iedereen had iets in zijn handen waarmee hij dagelijks moest werken. In hun midden, zittend op een stoel, directeur Johan Lohe, naast hem met schrijfblok en potlood is zijn ladingmeester Van de Munnickhof, hij was belast met het toezicht op het laden en lossen van de spoorwagons. Weer naast hem jongens met een turf in de handen, geheel links de smid en timmerman met hun gereedschap. De persoon met baard, rechts naast Lohe en met meetstok in de hand, is veenbaas Jan Verstappen (1856-1921). Hij moest bij de turfstekers opmeten hoeveel "stok" zij hadden gestoken per dag of per week.

Helemaal bovenin rechts, met het merkwaardige petje, de voormalige stationschef van station Helenaveen. Aan de voeten van de heer Lohe de toen 13-jarige Pietje van Ooij uit Zeilberg. Marianneke van Moorsel staat tweede in de rij van de vijf vrouwelijke hulpkrachten die links van de heer Van de Munnickhof staan.

Pietje van Ooij, op het moment van het interview 82 jaar oud, herkende verder nog Driek de Wert die feitelijk Van de Akker heet. Nard van Bree, Toon de Peng, Peer Klep, Frans de Vos en Toon Koster.

Op het bord tegen het gebouw staat: "Turfstrooiselfabriek Fedor Wolff & Co Kanaal Deurne Liessel"

De foto is een reproductie van Foka Deurne

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie29 dec 2013 10:28Miniatuurafbeelding voor de versie van 29 dec 2013 10:28650 × 432 (98 kB)Gjtokkel (overleg | bijdragen)

Dit bestand wordt op de volgende 2 pagina's gebruikt: