U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Foka Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ton Kanters, de latere eigenaar van Foka Deurne, en zijn vriendin en latere echtgenote Tilly van Rijt
Foka aan de Kerkstraat 8. Foto: collectie gemeente Deurne
Foka aan de Kerkstraat 8. Foto: collectie gemeente Deurne

Foka Deurne is een sinds 1953 in de Kerkstraat gevestigde detailhandel, aanvankelijk voornamelijk gericht op alles wat met fotografie te maken had.


Foka Deurne ontstond in 1953 door de overname van de in de Kerkstraat 14 gevestigde fotozaak van Wim Evers door Jan Kanters die hierdoor, naast zijn zaak in Gemert, ook een filiaal in Deurne vestigde.

Zijn broer Ton kwam hier later werken. In 1958 werd het huidige pand aan de Kerkstraat 8, gebouwd door aannemer H. van Hoof uit Bakel in 1958, betrokken. Sinds 1966 werd Ton Kanters eigenaar van de winkel. In die tijd lag het accent vooral op het maken van pasfoto's, reportages en de verkoop van wat elementaire fotografische artikelen. Later speelde de handel een steeds belangrijkere rol. Handel in camera's, dia- en filmprojectoren, fotopapier, statieven, schermen en andere accessoires. Maar ook lijsten. Niet alleen fotolijsten, maar ook lijsten voor diploma's e.d. Na diverse verbouwingen en uitbreidingen beschikte de zaak over ongeveer 280 m2 vloeroppervlak voor winkel, studio, atelier, donkere kamer en lijstenafdeling.

De nieuwe eigenaar Hans Kanters, zoon van Ton, had aanvankelijk de productgroepen TV's , Hifi apparatuur en computers aan het assortiment toegevoegd . Na een interne verbouwing, en omdat fotografie steeds meer raakvlakken kreeg met computergebruik, werd de winkel in 2012 gemoderniseerd en de computerafdeling geïntegreerd in de fotozaak en de productgroepen TV’s en Hifi apparatuur afgestoten.

Mieke Kanters, zus van Hans, kocht het pand op het oude adres Kerkstraat 14 weer terug en vestigde er na een aanzienlijke verbouwing haar Fotogalerie Mieke.