U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bestand:24.362.jpg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Tekst vervangen door "Foto 24.362 - Schade aan het dak van de Sint-Jozefkapel bij de bevrijding van Deurne op 24 september 1944. Categorie:Collectie kloosterarchiev...")
 
Regel 1: Regel 1:
Foto 24.362 - Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]], op zaterdagavond 23 september 1944, hield [[Lambertus Fredericus Maria Joseph Eijgenraam (1906-1945)|rector Eijgenraam]] een ontroerende toespraak in de [[Sint-Jozefkapel]] van [[Huize St. Joseph]] aan de [[Kruisstraat]] en gaf alle zusters de generale absolutie waarna ze zich ter ruste begaven.
Foto 24.362 - Schade aan het dak van de [[Sint-Jozefkapel]] bij de [[bevrijdingsdag|bevrijding]] van [[Deurne]] op 24 september 1944.
 
Om circa twaalf uur werden ze opgeschrikt door een geweldige knal in huis. Direct daarop het fluiten van een granaat en een nieuwe inslag. Later werd duidelijk dat de kapel de eerste voltreffers had gehad; één middenin, de andere voor aan de zijkant van het priesterkoor. Ze hadden een behoorlijke schade aangericht: het grote beeld van st. Joseph lag te pletter, de banken helemaal onder puin. Bij nader onderzoek bleek dat meerdere kamers getroffen waren. Niemand van de huisgenoten had enig letsel opgelopen. De rest van de nacht werd doorgebracht in de gangen. Ook de zieken lagen op bedden en brancards in de lange voorgang van het huis terwijl bij tussenposen de granaten om het huis heen vlogen en nu en dan weer een inslag in de nabijheid gehoord werd. Vele gewonden werden binnengebracht. Elk uur kwam er een nieuwe aanval van granaten, en kort na de middag had Deurne het zwaar te verduren. Granaat op granaat beukte ook op het huis. De slagen waren zo zwaar en kwamen zo dicht bij elkaar, dat de zusters meenden dat heel het huis vernietigd zou worden.
 
Twee jongens die in het huis verpleegd waren klommen op het dak van de kapel om de rode-kruis-vlag, die plat op het dak lag, rechtop te zetten. Het gebeuk op het huis hield op. Later vertelde een Engelse officier, dat zij gemeend hadden, dat het huis een Duits munitie-depot was en dat het hen niet gelukt was het gebouw in brand te schieten. Toen de witte vlag met het rode kruis omhoog kwam, hadden zij het vuren direct gestaakt. Om circa vijf uur die dag waren de Engelsen heer en meester in Deurne. De dag waarop Deurne bevrijd werd, raakten [[Brand van 24 september 1944|nog diverse andere gebouwen in Deurne verloren]].
 
===Bron===
Archief Zrs Franciscanessen SFIC in Veghel


[[Categorie:Collectie kloosterarchieven van St. Agatha]]
[[Categorie:Collectie kloosterarchieven van St. Agatha]]

Huidige versie van 1 nov 2016 om 23:27

Foto 24.362 - Schade aan het dak van de Sint-Jozefkapel bij de bevrijding van Deurne op 24 september 1944.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie11 sep 2013 21:47Miniatuurafbeelding voor de versie van 11 sep 2013 21:47740 × 770 (97 kB)Hansvanhoek (overleg | bijdragen)Foto 24.362 - Categorie:Collectie kloosterarchieven van St. Agatha

Dit bestand wordt op de volgende 2 pagina's gebruikt:

Metadata