U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kleuterschool Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Bewaarschool (Zeilberg))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bewaarschool in Zeilberg in 1916. Foto: collectie Jan van de Mortel

De kleuterschool Zeilberg werd op 15 juli 1914 als bewaarschool voor de nog niet leerplichtige kinderen van vier tot zes jaar door de zusters Franciscanessen opgestart en was gevestigd op het adres Blasiusstraat 8, naast het zusterklooster.


In de volksmond heette de bewaarschool toen ook wel de papschool.

De Sint-Willibrorduskerk en Sint-Willibrordusparochie van de Zeilberg werden gesticht door pastoor Piggen. De Deurnese pastoor Bots, op dat moment deken van Asten, liet een klooster met school in Zeilberg bouwen. Goed gemeubileerd en van al het nodige voorzien wachtte Huize St. Willibrordus op de komst van de zusters Franciscanessen. De zusters Cypriana, Gerdina, Benigna, Ludovica en Mathea waren de stichteressen.

Op 1 juli 1914 werden de scholen ingezegend en begon men met 94 leerlingen. Op 15 juli 1914 had deze bewaarschool 54 kleuters.

In 1938 was de (her)opening nieuwe kleuterschool en startte met 103 kleuters. De voormalige kleuterklas in de meisjesschool Blasiusstraat 6 kreeg de functie van kleutergymnastiek lokaal.

De kleuterschool werd op 15 januari 1950 gedeeltelijk door brand verwoest en herbouwd. Met de komst van de basisschool verdween de kleuterschool en werd deze geïntegreerd met het basisonderwijs.