U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.

Bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibliotheek van de heemkundekring H.N. Ouwerling, Stationsstraat 73.
Klik op het icoon rechtsonder voor meer informatie.
De bibliotheek zoals deze er in 2008 uitzag.
De bibliotheek in 2008, klik op het icoon voor meer informatie.

De bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling bevat vele honderden boeken over Deurne en Deurnenaren.


De collectie wordt door de werkgroep Bibliotheek van Heemkundekring H.N. Ouwerling onderhouden. Door schenkingen en aankopen is de collectie in de loop der jaren flink uitgebreid.

Voor een (verre van compleet) overzicht van de werken in de bibliotheek van het heemhuis zie:Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)

De verzameling van zo'n 4000 titels omvat naast boeken ook tijdschriften, brochures, affiches, kranten, uittreksels, niet uitgegeven indexen enz. Het zijn allen werken die betrekking hebben op Deurne en haar kerkdorpen, dit kan inhoudelijk zijn, maar de heemkundekring heeft ook diverse exemplaren van auteurs die een relatie hebben met Deurne over uiteenlopende onderwerpen zoals geschiedenis, de Peel, gedichten, archeologie, genealogie, kunst, natuurkunde, kerkdorpen rondom Deurne en nog veel meer.

De bibliotheek bezit werken van vrijwel alle Deurnese auteurs, onder wie:

Ook zijn ingebonden kranten van het Weekblad voor Deurne vanaf jaargang 1979 tot 2005 ter inzage beschikbaar.

Leden van de Heemkundekring H.N. Ouwerling mogen alle titels, mits niet ouder dan 100 jaar, lenen. In Docu-Data-Deurne, het digitaal historisch archief van heemkundekring H.N. Ouwerling (alleen voor leden beschikbaar), zijn de boekbeschrijvingen onder de titel "Bibliotheek inventaris" terug te vinden.

De bibliotheek is voor iedereen raadpleegbaar in het heemhuis. De openingstijden van de bibliotheek zijn iedere dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur en iedere eerste woensdag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur. In de maanden juli en augustus is de bibliotheek gesloten.

In de bibliotheek van het heemhuis is ook een grote verzameling gedenkboeken betreffende de gemeentelijke instellingen, onderwijsinstellingen en verenigingen met daarnaast een aantal jubileumboeken van (voormalige) bedrijven. Naast een historisch overzicht met foto's van Deurnenaren, feiten en gebouwen zijn deze gedenkboeken zeer de moeite waard om in ons bibliotheekbestand op te nemen en voor het nageslacht te bewaren.

De bibliotheek streeft erna om boeken van Deurnese auteurs en alle boeken over Deurnese mensen en of zaken in hun collectie op te nemen.

Dubbele exemplaren[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbele exemplaren en verworven boeken die buiten onze doelverzameling vallen zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop via de website Boekwinkeltjes Deurania].

Oproep[bewerken | brontekst bewerken]

Heeft u een gedenk- of jubileumboekje beschikbaar of gaat u er een uitgeven? Vergeet dan niet onze bibliotheek een exemplaar te schenken. Betreft het een uniek exemplaar dat u niet graag weg wilt geven? Wilt u dan zo vriendelijk zijn om het jubileumboekje tijdelijk ter beschikking te stellen aan heemkundekring H.N. Ouwerling zodat wij het kunnen scannen. Zelf scannen en het bestand mailen naar: info@deurnewiki.nl kan natuurlijk ook.

Bronnen, noten en/of referenties