DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Petrus Vink (1917-1994)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Peter Vink)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Vink
28.478.jpg
Foto: collectie Heemkundekring Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Vink
Roepnaam Peter
Geboorteplaats Leiderdorp
Geboortedatum 5 september 1917
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 26 november 1994
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Helena Maria Jacobia van Hulst (1922-2008)]]
Beroep(en) toneelspeler, pantomimespeler, theater- en bioscoopexploitant, filmoperateur , journalist en schrijver
Bidprentje NBA man
Peter als elf-jarige scholier in Venlo.
Huwelijk van Peter en Leny op 8 januari 1947.
Foto: collectie Nel van Kessel.
Peter als mime speler.
Foto collectie Toon Timmers.
Uitreiking legpenning in zilver op 5 januari 1987.
Foto: collectie gemeente Deurne.
22.135.jpg

Petrus (Peter) Vink (1917-1994) was een Deurnese toneelspeler , theater- en bioscoopexploitant, journalist en schrijver. Hij was niet alleen een bekende en markante inwoner van Deurne maar genoot bekendheid tot in de verre regio.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Peter was een zoon van de rondreizende toneelspelers Petrus (Piet) Vink (1887-1967) en Caesarina Vandenberghe (1891-1981). Hij studeerde aan het gymnasium van de paters Augustijnen (St.-Thomascollege) in Venlo, de toenmalige thuishaven van zijn ouders .

Hij huwde met de verpleegster Helena Maria Jacobia van Hulst (1922-2008) uit Veldhoven.

Uit dit huwelijk werd één zoon geboren, de latere schrijver en journalist Erik Vink (1951).

Hij werkte voor zijn ouders die met een verplaatsbare schouwburg het zuiden bespeelden. Hij vestigde zich definitief in Deurne toen zijn vader in 1941, met hulp van Hub van Doorne, een permanente vestiging kon openen aan de Helmondseweg 2 in Deurne. Vooral in de eerste jaren van het bestaan van Bio-Vink stonden er vele internationale sterren op het podium.

In 1940 was Peter Vink krijgsgevangene in Stalag IIIB, Fürstenberg am Oder, in 1945 was hij tolk voor het Britse leger in Deurne, het Roergebied en in Noord-Duitsland en belast met Army Welfare in Lübeck e.o.

In 1945 nam Peter Vink ook de exploitatie van het theater- en bioscoopbedrijf van zijn vader over dat hij tot 1970 en van 1973 tot 1985 exploiteerde.

Op maandag 8 januari 1972 vierde hij zijn zilveren huwelijksfeest .

Culltuur[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Hij maakte zich in Deurne al vroeg sterk voor de betere film en was in 1960 de oprichter van de Filmliga Deurne. Daarnaast was hij van 1945 -1985 actief bestuurslid van de Nederlandse Bioscoopbond en leverde hij tal van bijdragen aan het Weekblad voor de Cinematografie.

Toneel en Mime[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn artistieke aanleg kon hij uitleven als klassiek pantomimespeler. In die hoedanigheid trad hij bij talloze gelegenheden op. Ook bedacht hij een openluchtspel in het kader van de actie 'Behoud Ziekenhuis Deurne', en begeleidde hij jong talent bij de eerste stappen op het podium.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1970 -1990 was hij betrokken bij de organisatie van meer dan honderd exposities van amateurkunstenaars in De Vierspan en museum De Wieger .

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 was hij mede-oprichter van de Culturele Vereniging Deurne

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Vink was heel actief in de lokale sportbeoefening en gaf ook theorielessen aan de sportjeugd:

Hockey[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Vink was een goede hockeyer, hij speelde in het Nederlandse B Elftal.[1]

Al in 1941 was hij actief als trainer van de junioren bij de afdeling hockey van de "Algemeene Deurnesche R.K. Sportvereeniging" DOS. Later dat jaar was hij verantwoordelijk voor de oprichting van de Mixed Hockeyclub Deurne waar hij ook erelid van werd. Van 1945 -1980 was hij tevens hockeytrainer / scheidsrechter in Deurne. Peter Vink was ook enige tijd als hockeytrainer werkzaam in Venray.

Tennis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 richtte hij, samen met Henk Motké, de Tennisclub Deurne (TC-Deurne) op.

Zwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 was hij de initiatiefnemer van de Reddingsbrigade Deurne en bracht de sportjeugd de beginselen van het reddend zwemmen bij. In 1962 was hij de oprichter van de eerste Deurnese zwemclub Triton '62. In de jaren 1963 en 1964 was hij voorzitter van die zwemvereniging.

Columnist[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1950 tot zijn dood in 1994 had Peter Vink een aantal vaste rubrieken, onder andere in het Land- en Tuinbouwblad, het Weekblad voor Deurne, het Helmonds Dagblad, de Helmondse Courant, De Peelkoerier, het weekblad "Grens- en Maas" en het weekblad Traverse, met rubrieknamen als:

Organisator[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij was mede-organisator van vele activiteiten voor de middenstand, zoals de 9-D expositie (1962) in de Kasteeltuin en Mitex (1948) in de stroschuur van de Boerenbond Deurne aan de Vlierdenseweg 4 maar betrokken bij de organisatie van braderieën en landbouwtentoonstellingen
  • Als organisator was hij betrokken bij de opzet van talloze culturele evenementen van allerlei uiteenlopende aard, zoals onder andere gildefeesten.
  • Hij zette zich voorts in voor culturele manifestaties als 'Helmond groet Deurne' en 'Deurne groet Helmond' en voor de actie Ziekenhuis Deurne moet blijven.
  • In maart 1959 werd er in Deurne een herdenkingscomité opgericht. Dit comité moest een feest gaan voorbereiden, omdat het op 24 december 1961 honderd jaar geleden was, dat Hendrik Ouwerling in 's-Hertogenbosch was geboren. Naast zijn vriend en medewerker Jac. J. M. Heeren uit Helmond, W.A.M. van Heugten maakte ook Peter Vink onderdeel uit van dit comité.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van zijn bijdragen als columnist zijn later door hem gebundeld in een groot aantal boeken (nog onvolledig):

De Vierspan[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 augustus 1970 werd de exploitatie van het bioscooptheater door filmcineast en Foka Deurne oprichter Jan Kanters overgenomen. Naast de bioscoop werd er een exclusieve bar ingericht. De naam van het bioscooptheater veranderde in KaCinO. Na een ingrijpende verbouwing werd op 14 mei 1971, bioscoop, bar en hotel KaCinO officieel geopend.

Peter Vink werd aangesteld als directeur van het gemeenschapshuis De Vierspan in Deurne. Zijn opdracht , de directie van het gemeenschapshuis De Vierspan, was een bijzonder eervolle maar ook een bijzonder moeilijke taak voor hem. Ook in die functie kon hij het schrijven niet laten. In december 1970 verscheen het eerste Vierspanmagazine. Het maandblad was geen lang leven beschoren want Peter Vink nam ontslag en vertrok eind september 1971 naar Maastricht.

Maastricht[bewerken | brontekst bewerken]

Hij verhuurde zijn bungalow aan de Mauritsstraat 2 en toog naar Maastricht om daar met ingang van 1 oktober 1971 directeur van "Cinema Royal" te worden. Peter Vink kreeg heimwee naar Deurne en vond Jan Kanters bereid om de exploitatie van de bioscoop weer terug te verkopen.

Heropening Bio Vink[bewerken | brontekst bewerken]

De oude liefde voor Deurne en „Bio-Vink" bleek zo groot te zijn dat hij eind december 1972 terugkeerde naar Deurne en de draad weer opnam. Het theater kreeg z'n oude naam terug, maar de bar bleef onder beheer bij Jan Kanters, die zich als bekend cineast, een groot vriend van het bioscoopbedrijf getoond had. Na een aanloopweek rond de jaarwisseling volgde op vrijdag 12 januari 1973 een galavoorstelling. Een van zijn eerste werkzaamheden werd de vorming van een nieuwe Filmliga. Daarnaast was hij als hockeytrainer werkzaam in Venray.

Het bleek moeilijk om de bioscoop financieel draaiende te houden. Om de concurrentie met de andere bioscopen aan te gaan, werd in 1981 de bioscoop nog éénmaal gemoderniseerd. Maar het ging steeds moeizamer en zo werd op 15 augustus 1985 de laatste voorstelling gegeven.

Onderscheidingen - eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn vele verdiensten voor de gemeenschap van Deurne ontving hij enkele onderscheidingen:

  • Voor zijn culturele en maatschappelijke verdiensten in zijn woonplaats werd hem op 5 januari 1987 de legpenning in zilver van de gemeente Deurne toegekend.
  • Op Koninginnedag 1994 kreeg hij voor zijn langdurige en bijzondere verdiensten voor de gemeenschap de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau .
  • In 2000 werd Peter Vink in Deurne geëerd met een straatnaam in Deurne-centrum, het Peter Vinkpad .
  • Hij werd benoemd tot erelid van Mixed Hockeyclub Deurne, de club waar hij de oprichter van was.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdagavond 26 november 1994 is hij, na een kort ziekbed, op 77-jarige leeftijd in het Elkerliek ziekenhuis te Deurne overleden. Op donderdag 1 december daaropvolgend is hij, na een uitvaartdienst in de kapel bij het Missiehuis St. Willibrord aan de Vlierdenseweg, begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof te Deurne.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het levensverhaal van de familie Vink in relatie tot de bioscoop werd door Mieke Knapen beschreven in het boek Binnenkort in dit theater.



Bronnen, noten en/of referenties
  1. Vriendelijke mededeling Theo HOUBA, Archief van de Venlose Hockey Club (VHC), aan Theo Vosmeer, juli 2015