U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Boerenbond Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestuur van de Boerenbond in Liessel op 26 september 1952.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Nelly Hermans-van den Eijnde.
Het woonhuis van zaakvoerder Grard Engels met rechts het Boerenbondsgebouw in 1938
Het Boerenbondsgebouw in 1996.
Foto collectie LHE - Harrie Martens

De zelfstandige Boerenbond Liessel bestond van 1902 tot 1994.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Boerenbond Liessel werd officieel opgericht op 26 september 1902, toen een drietal boeren de koninklijke goedkeuring ontvingen voor de statuten van een plaatselijke Boerenbond. Met de voorbereidingen was men al in 1895 begonnen. De initiatiefnemers vormden ook het eerste bestuur: J. Berkvens voorzitter, L. Wellens secretaris en Joh. Verheijen penningmeester. Pastoor Van den Bosch was de eerste geestelijk adviseur en P. Mennen werd benoemd tot de eerste zaakvoerder. In de statuten werd artikel 1 als volgt omschreven:

Art. 1. De vereeniging: Boerenbond Liessel is gevestigd in de gemeente Deurne en Liessel en strekt zich uit over het dorp Liessel en de gehuchten Asten en Vlierden, onder Asten genaamd de Hutten, het Zand en de Leensel, onder Vlierden genaamd de Hazendonk en Ruttenvorst of de Hoeven. Zij is eene afdeeling van den Noordbrabantschen Christelijken Boerenbond.

De artikelen 3 en 4 luidden:

Art. 3. De vereeniging stelt zich ten doel de zedelijke en stoffelijke belangen van hare leden te behartigen en daardoor werkzaam te zijn tot het vormen van een krachtigen boerenstand.
Art. 4. Zij tracht dit doel te bereiken door:
1. verbreiding van voor den landbouw nuttige kennis;
2. het bestrijden van slechte gewoonten en heerschende misbruiken;
3. het bevorderen van vrede en eendracht en het voorkomen van processen door minnelijke schikking;
4. het oprichten of mede-oprichten van spaarkassen, kredietbanken en verzekeringen;
5. het gezamenlijk verkoopen van landbouwproducten en het waken tegen aankoop van ondeugdelijk of vervalscht veevoeder en meststoffen.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 1900 werd een pakhuis gebouwd aan de huidige Hoofdstraat, op de plaats waar tot in 1996 café-zaal De Sportvriend was gevestigd. In 1932 nam de Boerenbond de werkplaats over van aannemer Harrie van Doorne aan de (huidige) Oude Molen en dat pand werd uitgebreid. Enkele jaren later, in 1937, werd een aparte stroloods gebouwd. In 1959 werd het naastgelegen gebouw van zuivelfabriek Sint-Hubertus overgenomen. In 1970 opende de Boerenbond een eigen winkel. Deze Boerenbondswinkel moest in 1994 ten gevolge van de economische veranderingen haar deuren sluiten.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 fuseerde Boerenbond Liessel met CHV Veghel. De fusie betekende tevens het einde van de Boerenbondswinkel. Het pand werd in 1999 verbouwd en in gebruik genomen door supermarkt Jan Linders.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurders[bewerken | brontekst bewerken]

Personen die achtereenvolgens deel uit maakten van het bestuur waren:
J. Berkvens, L. Wellens, Joh. Verheijen, Joh. Aarts, C van den Boomen, G. van Heugten, A. Mennen, A. van Bommel, Th. Aarts, P. Aarts, J. van Loon, P. Bots, P.J. van Gog, G. van Loon, W. Joosten, L. Rademaker, J. Damen, L. van Gog, Fr. van de Mortel, A. Joosten, J. van den Berkmortel, W. van Neerven, Joh. Mennen, Joh. Janssen, Joh. van de Mortel en J. van Someren.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

J. Berkvens, L. Wellens, G. van Heugten, M. Strijbosch en Th. Aarts

Geestelijk adviseurs[bewerken | brontekst bewerken]

Pastoor Van den Bosch, pastoor Berkvens, kapelaan Van Amstel, kapelaan Van den Boer, kapelaan Van Teeffelen, pastoor Dekkers en pastoor Van Doornmalen

Zaakvoerders[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties