U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Boonseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 3 jul 2017 om 19:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De nog onverharde Boonseweg bij de Astense Aa. Op de achtergrond is de boerderij van Helmus Aarts, Zand 1 nog zichtbaar.
De Zandstraat of Boonseweg in Liessel.

Boonseweg is een vroegere lokale benaming voor de Zandstraat in Liessel. In vroeger tijden zou deze weg een rechtstreekse verbinding gevormd hebben met de Keulsebaan richting Meijel.[1]


De Boonseweg liep over de Aa-brug richting Zand. Bij de Aa-brug stond een grote Canadese populier, de zogenaamde Smitsboom, op de eerste foto net zichtbaar achter de schoorpaal van het elektriciteitsnet, toen nog op Astens grondgebied. Het riviertje de Astense Aa vormde tot 1 januari 1997 de grens tussen de gemeenten Deurne en Asten.

Het weiland rechts van de nog onverharde weg op de eerste foto, vóór de Astense Aa, werd Veltmans wei genoemd. In die wei stond jarenlang de zogenaamde schutspaal, tevens was het dus de zogenaamde "schutswei". Daar werd om de vier jaar geschoten om het koningschap van het Sint-Hubertusgilde. Dat schieten heeft op die plek voor het laatst in 1951 plaatsgevonden. In dat jaar is daar ook voor het laatst een schuttersfeest gehouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Mededeling van Leonard Timmermans aan zijn broer Huub.