U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brabantia Nostra

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brabantia Nostra (Ons Brabant) was een Brabantse sociaal-culturele beweging, met een gelijknamig weekblad, die bestond van 1935 tot 1951 en waarvan tussen juli en oktober 1940 de Deurnese vereniging Brabantia Nostra een afdeling was.


Beweging en tijdschrift zetten zich in voor de ontwikkeling van een eigen (Noord-)Brabantse cultuur, die sterk geïnspireerd was door onder meer de toen bloeiende Rooms-Katholieke Kerk. Tot die eigenheden behoorde ook de zogeheten "Bourgondische" cultuur die men aan de Brabanders is gaan toedichten.

In Deurne werd in juli 1940 een plaatselijke kring van de beweging Brabantia Nostra opgericht.[1] De Deurnese jongerengroep die tot de stichting overging en het plaatselijk kringbestuur vormde, bestond uit:

De nieuwe kring begon onmiddellijk na de oprichting met het voeren van een propaganda-actie voor de beweging en er werd door de leden een groot aantal nummers van het weekblad Brabantia Nostra verkocht.

Tot de weinige activiteiten die de Deurnese afdeling van Brabantia Nostra ondernam, hoorde een fietstocht naar en rondleiding in Oirschot op 18 augustus 1940. Tijdens de ledenvergadering van 8 oktober 1940 werd met 21 tegen 5 stemmen besloten om zich los te maken van het centrale bestuur in Tilburg en tot oprichting van een zelfstandige ontwikkelingsclub. Voorzitter Van Heugten kon zich daarmee niet verenigen. De zelfstandige vereniging kreeg het volgende bestuur: Chr. Kuijten, voorzitter; Greet Hendriks, secretaresse; J. de Clerck, penningmeester en de bestuursleden mej. Nel van Dijk en Noud Hendriks. De vereniging bleef zich overigens ook na de losmaking de Deurnese kring van Brabantia Nostra noemen. Ook elders in Brabant kwamen zelfstandige heemkundige studiekringen van de grond. In mei 1941 was dat aantal gegroeid tot 14, verenigd tot de Bond van Brabantsche Heemkundige Studiekringen, en was het wachten van toestemming uit Den Haag om een eigen gezamenlijk tijdschrift uit te geven.[2]

Op 19 november 1940 werd tijdens de eerste vergadering van de zelfstandige Deurnese club van Brabantia Nostra een voordracht gehouden door Toon Kortooms over Brabantse humor.[3] De eerste excursie van het zelfstandige Deurnese Brabantia Nostra ging op 4 mei 1941 naar Roermond en het Leudal.[4] Een tweede excursie, tevens het laatste belangrijke wapenfeit van de Deurnese vereniging, ging begin juli 1941 naar kasteel Heeswijk en 's-Hertogenbosch.[5]

Bij de eerste, en waarschijnlijk ook de laatste, verjaardag van de vereniging werd tijdens de jaarvergadering Greet Hendriks door de leden gekozen tot secretaresse. Tijdens die vergadering, waarin ook de propagandaleider Mutsaers uit Tilburg een spreekbeurt hield, werd de Deurnese vereniging genoemd als een voorbeeld voor de andere kringen.[6]

Vervolgens werd, waarschijnlijk door de oorlogsomstandigheden, niets meer vernomen van de jonge vereniging en moest Deurne tot 1977 wachten voor de oprichting van heemkundekring H.N. Ouwerling.

Bronnen, noten en/of referenties