U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brand van 19 september 1900

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De brand van 19 september 1900 trof de arbeiderswoning van de weduwe Hendrik van der Zanden-van Hoek.


De krant gaf het volgende verslag:

Deurne. We schrijven 19 September 1900. De nacht heeft zijn valen sluier over het aardrijk uitgespreid, 't Is omstreeks negen uur. Over het gehucht "den Walsberg" heerscht eene diepe stilte, slechts nu en dan afgebroken door het een of ander verwijderd gerucht of het gekef van de hier veelvuldig voorkomende "fiksen." De meesten der bewoners zijn reeds in zoete rust. Plotseling worden zij wakker geschrikt door het akelige geroep van: "Brand, brand! Verschrikt loopt men naar buiten en met ontzetting en schrik staart men in den rossen vuurgloed. Aan menigen mond ontsnapt de vraag: "Waar is het brand?" Allen spoeden er zich heen en spoedig staat eene groote menigte op de plaats des onheils; het huisje bewoond door de weduwe H. van der Zanden. Ook de brandspuiten komen, een voor een gehaald door hetzelfde paard. Niets wordt echter gedaan tot redding, evenmin tot stuiting van den brand.
Eindelijk ja, als het brandbare gedeelte bijna geheel tot asch is vergaan, begint men met het omverhalen van muren en het inslaan van dak, zolder enz. een werkje, waarvoor altijd nog liefhebbers te vinden zijn.
De een voor, de ander na keert huiswaarts en begeeft zich ter ruste. Huisje en inboedel waren beiden, hoewel laag, verzekerd, men zegt bij de „Utrechtsche" f 400.— Oorzaak, als gewoonlijk, onbekend.
Drie geiten en een schaap, benevens het grootste deel van den inboedel werden een prooi der vlammen. Alleen het varken en een beetje van den inboedel werden gered.[1]

Het schaderapport van de burgemeester meldde een schade van 168 gulden aan gebouwen en 150 gulden aan inboedel. De verzekerde bedragen waren respectievelijk 250 gulden en 150 gulden.

Het huis werd iets oostelijker herbouwd, op het huidige adres Walsbergseweg 34.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Zuid-Willemsvaart van 22 september 1900