U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brouwhuisweg 56: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:05.581.jpg|thumb|300px|De voormalige tramhalte en CHV-overslagplaats in Vlierden in 1986]]
[[Bestand:05.581.jpg|thumb|400px|De voormalige CHV-overslagplaats, zonder schuilhokje voor tramreizigers,  in Vlierden in 1986]]
Op het adres '''Brouwhuisweg 56''' bevindt zich de voormalige CHV-overslagplaats van de [[boerenbond Vlierden]] dat langs de [[Tramlijn Asten-Vlierden-Helmond]] stond. Ook tramreizigers konden er wachten in een klein aangebouwd houten schuilhokje.


Op het adres '''Brouwhuisweg 56''' bevindt zich een voormalig tramstation en CHV-gebouw, dat langs de [[Tramlijn Asten-Vlierden-Helmond]] stond.


De lijn werd in 1905 geopend, en niet lang daarna zal ook dit gebouw zijn neergezet. Feitelijk staat het gebouw op de hoek van [[Heibergweg]] en [[Bij Oostappen]]. Sinds enige tijd heet het stukje Bij Oostappen tot aan de kruising met de Brouwhuisweg ook Heibergweg.<ref>Veldbezoek, 11 augustus 2015.</ref>
===Algemeen===
Op 23 mei 1906 reed de eerste tram van Asten naar Helmond. Bij [[Beersdonk]] in
[[Brouwhuis]] was een halteplaats waar reizigers in en uit konden stappen en waar goederen gelost en
geladen konden worden. Door de groei van de landbouw, hetgeen vervoer van meststoffen en producten tot gevolg had, besloot de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV)  van de N.C.B. niet lang daarna op de [[Voorste Beersdonk]]  aan de tramlijn een magazijn te bouwen voor granen, veevoer en kunstmeststoffen.


De tramlijn werd al voor de Tweede Wereldoorlog weer opgeheven. Sinds meerdere decennia leidt het gebouw een kommervol bestaan, ondanks initiatieven tot functieveranderingen en enkele opknapbeurten.<ref>http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2010:BL9607</ref>
Feitelijk staat het gebouw op de hoek van [[Heibergweg]] en [[Bij Oostappen]]. Sinds enige tijd heet het stukje Bij Oostappen tot aan de kruising met de Brouwhuisweg ook Heibergweg.<ref>Veldbezoek, 11 augustus 2015.</ref>
 
Aan het magazijn, dat gebouwd werd onder architectuur van  F.J. Vervest uit Eindhoven, werd een kalihok van 12 m2 aangebouwd en een verdere uitbreiding van 13,5 m2  betrof een ruimte voor een graanmalerij.  Voor de tramreizigers werd aan de voorzijde een klein houten schuilhokje aangebracht waarvan vooral bij slecht weer gebruik gemaakt werd.
 
Op 15 mei 1935 kwam er een einde aan deze dubbelfunctie, want toen is de tramlijn Asten - Helmond opgeheven.
===Andere bestemmingen===
*In de jaren '50 van de 20ste eeuw is het gebouw nog gebruikt door de [[Landbouwschool]]. De leerlingen kregen er praktijkles in het onderhoud en het gebruik van landbouwmachines. Daarna is het leeggekomen en vervallen.
*Het boerenbondsgebouw is anno 2015 in bezit van de heer J.G. Jacobs uit Vlierden. Hij heeft aan de voorzijde een houten schuilhokje aangebouwd zoals het er destijds uitgezien moet hebben.
 
In 2006 onderzocht hij bij de [[gemeente Deurne]] de mogelijkheid om in dit gebouw een theehuis met een wandelgroep te vestigen maar dit paste toen niet in het bestemmingsplan.
 
===Bron===
*Archief  J.G. Jacobs in Vlierden


== Situering ==
== Situering ==

Versie van 6 okt 2015 16:01

De voormalige CHV-overslagplaats, zonder schuilhokje voor tramreizigers, in Vlierden in 1986

Op het adres Brouwhuisweg 56 bevindt zich de voormalige CHV-overslagplaats van de boerenbond Vlierden dat langs de Tramlijn Asten-Vlierden-Helmond stond. Ook tramreizigers konden er wachten in een klein aangebouwd houten schuilhokje.


Algemeen

Op 23 mei 1906 reed de eerste tram van Asten naar Helmond. Bij Beersdonk in Brouwhuis was een halteplaats waar reizigers in en uit konden stappen en waar goederen gelost en geladen konden worden. Door de groei van de landbouw, hetgeen vervoer van meststoffen en producten tot gevolg had, besloot de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) van de N.C.B. niet lang daarna op de Voorste Beersdonk aan de tramlijn een magazijn te bouwen voor granen, veevoer en kunstmeststoffen.

Feitelijk staat het gebouw op de hoek van Heibergweg en Bij Oostappen. Sinds enige tijd heet het stukje Bij Oostappen tot aan de kruising met de Brouwhuisweg ook Heibergweg.[1]

Aan het magazijn, dat gebouwd werd onder architectuur van F.J. Vervest uit Eindhoven, werd een kalihok van 12 m2 aangebouwd en een verdere uitbreiding van 13,5 m2 betrof een ruimte voor een graanmalerij. Voor de tramreizigers werd aan de voorzijde een klein houten schuilhokje aangebracht waarvan vooral bij slecht weer gebruik gemaakt werd.

Op 15 mei 1935 kwam er een einde aan deze dubbelfunctie, want toen is de tramlijn Asten - Helmond opgeheven.

Andere bestemmingen

  • In de jaren '50 van de 20ste eeuw is het gebouw nog gebruikt door de Landbouwschool. De leerlingen kregen er praktijkles in het onderhoud en het gebruik van landbouwmachines. Daarna is het leeggekomen en vervallen.
  • Het boerenbondsgebouw is anno 2015 in bezit van de heer J.G. Jacobs uit Vlierden. Hij heeft aan de voorzijde een houten schuilhokje aangebouwd zoals het er destijds uitgezien moet hebben.

In 2006 onderzocht hij bij de gemeente Deurne de mogelijkheid om in dit gebouw een theehuis met een wandelgroep te vestigen maar dit paste toen niet in het bestemmingsplan.

Bron

  • Archief J.G. Jacobs in Vlierden

Situering

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Veldbezoek, 11 augustus 2015.