Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bummelke

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Mevrouw "Bummelke" stond met haar glimogen achter de toonbank

Bummelke was begin 20e eeuw zowel de naam voor een van de fameuze snoepwinkeltjes in Deurne als de bijnaam van de mutsenmaakster Luitgarda van Bommel (1886-1963), echtgenote van Josephus van de Mortel (1882-1959) die begin 20e eeuw aan de Stationsstraat 22 dat snoepwinkeltje dreef.


Achter een toonbank met vele houten bakjes, afgedekt door een lichtgroene doorzichtige deksel, waaronder de rode zuurstokken in glimmend papier en lange veelkleurige zachte met suiker bestrooide "speklappen". Verder een reeks van heerlijkheden zoals sepstelen, zoethout, katjesdrop, zuurtjes in honderd kleuren, wafels met chocolade, rumbonen, bruine suikerklonten en niet te vergeten het "jodenvet".

Vele Deurnese kinderen gingen toen, meestal op zondag, met een stuiver of een dubbeltje in de hand, de opgespaarde snoepcenten van de voorgaande weken, naar het snoepwinkeltje van Bummelke. Staarden vervolgens minutenlang met knikkende knieën naar al die potten en vitrines waar al die heerlijke snoepjes van toen uitgestald lagen. Nadat de keuze gemaakt was liepen de kinderen voldaan de deur uit met een bruinpapieren "buil" vol met snoep stevig in handen!