DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Café-zaal Bekkers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het huidige pand op de plek van het vroegere Molenstraat 34. Rechts ervan stond het pand Molenstraat 32.
Café-zaal Bekkers op de hoek Molenstraat-Hogeweg. Foto collectie Jan Bekkers.
Café-zaal Bekkers gezien vanuit de richting Markt. Foto Ton Hartjens.
Interieuropname van het zaalgedeelte. Foto Ton Hartjens.

Café Bekkers, tussen 1955 en de afbraak met het adres Molenstraat 34, is in 1926 gesticht door de huisschilder en stoffeerder Piet Bekkers.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Petrus Antonius (Piet) Bekkers, Deurne 19 januari 1894 – Deurne 1 februari 1958 huwde op 1 juni 1926 met Johanna Maria (Anna) Beijers, Düsseldorf (Dld) 9 februari 1903 - Deurne 25 augustus 1988.
Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren.

Zie voor de kinderen de eigen pagina van Piet Bekkers.

Café[bewerken | brontekst bewerken]

Anna Beijers, die vanaf het oprichtingsjaar achter de tap stond, deed 55 jaar lang de bedrijfsvoering van haar café aan de Molenstraat 34. Voor haar huwelijk met huisschilder Piet Bekkers mocht zij bij haar thuis in de Zeilberg ook al meehelpen in het café van haar ouders. Het café was ook ooit het clublokaal van het Sint-Antonius Abtgilde en vogelvereniging Kanexo.

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf medio 1962 nam zoon Nol, in Deurne beter bekend onder de naam Nolleke Bekkers, het beheer van Café Bekkers van zijn moeder over.

Zaal[bewerken | brontekst bewerken]

In de bijbehorende zaal werden veel feesten en partijen gevierd, maar er werden ook andere activiteiten gehouden. Op 2 maart 1956 bijvoorbeeld werd er in de zaal een tentoonstelling van gasverbruikersapparaten geopend. Kanarievereniging KANEXO had de thuisbasis in café Bekkers. Ook de Deurnesche Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging (DPKV) had café Bekkers als haar clublokaal gekozen en hield haar jaarlijks clubshow in de zaal. In deze danszaal speelde vele jaren op een rij tijdens de kermisdagen het bekende orkest van Karl Schriebel en Joske Hupperts. Hun meest bekende nummer was de "Schneewalzer".

inkorflokaal[bewerken | brontekst bewerken]

Naast een zaal was er ook een inkorflokaal gevestigd dat ooit het clublokaal was van de postduivenverenigingen "Het Geduld", “Steeds sneller” en de “De Luchtbode”.

Winkel[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de horeca activiteiten exploiteerde Piet Bekkers ook een winkel in behangselpapier en verfwaren terwijl hij zelf ook nog het vak van huisschilder uitoefende. Als gevolg van een langdurige ziekte kon hij zijn beroep niet meer uitoefenen, werd ook de winkel opgeheven en kon alle aandacht op het horecagebeuren gevestigd worden.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Het 60-jarig bestaan kon net niet meer gevierd worden. Het horecacomplex werd een maand voor het bereiken van deze mijlpaal gesloten. Op zondag 20 april 1986 was de horecagelegenheid voor het laatst geopend. Het afscheid werd vanaf 19:00 uur die dag met de vaste klanten in een weemoedige afscheidsbijeenkomst herdacht.

Afbraak[bewerken | brontekst bewerken]

Café Bekkers heeft van 1926 tot 1986 aan de Molenstraat gestaan. De gemeente Deurne kocht het pand aan, in verband met het centrumplan en de herinrichting van de kruising Molenstraat, Europastraat en Hogeweg. Het pand werd gesloopt. Geruime tijd lag het terrein braak; gedurende enkele jaren stond er omstreeks 1990 een onderkomen van de duivenhoudersvereniging. In 1997 werd tenslotte het appartementencomplex Molenberg gebouwd.

Bronnen, noten en/of referenties