Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Café Lintermans

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlierdenseweg 5 : Café Lintermans.
Foto: collectie RHCe
Interieur van café Tinus Lintermans.
Foto:collectie Ton Hartjens

Spoorzicht[bewerken]

Als men vroeger vanuit de Stationsstraat de Vlierdenseweg op ging, de overweg voorbij, zag men links de twee steenfabrieken liggen met hun hoge pijpen en vlak daarbij het kleine café van Bert Lintermans. Bert Lintermans was naast kastelein ook steenkolenhandelaar. Het café, dat hij had overgenomen van zijn schoonvader Martinus Koolen, heette destijds "Spoorzicht", een naam die ook boven de toegangsdeur was te vinden. Na de oorlog, de fabrieken waren toen al gedeeltelijk afgebroken, nam Tinus Lintermans het café over van zijn vader Lambertus Lintermans. Het café veranderde toen in, wat men noemde, een 'bruin' café. Het café droeg in die periode ook nog enige tijd de naam Andreabar, genoemd naar Andrea Seijkens, een voordochter van de tweede vrouw van Martinus Lintermans.

Beugelen[bewerken]

In deze herberg stond een beugelbiljart waar in het weekend veel gebruik van werd gemaakt. Het café was ook thuishaven van een beugelclub. Beugelen was een echte Brabantse cafésport die ook in groeps- en competitieverband werd gespeeld. Het spel lijkt op biljart maar heeft in tegenstelling daarmee een ring op de tafel staan waar men de bal door moet spelen. Ook was het café clublokaal van een mannenzangkoor.

Toiletten[bewerken]

Voor de verbouwing waren er in het café nog geen toiletten. De plasplaats was buiten en werd gemarkeerd door enkele golfplaten. De urine werd in potten opgevangen die na het weekend aan de overzijde van de straat in een sloot werden leeggegoten. De kelder en opkamer van het café moesten wijken voor de aanleg van inpandige urinoirs.

Bier[bewerken]

Café Lintermans betrok het bier aanvankelijk van Stokman, later overgenomen door Amstel. Daarna leverde drankenhandel Van Dijck uit Helmond Schaapskooi-bier, maar de klanten vonden dat geen lekker bier, hetzelfde gold voor Stella Artois.

Jenever[bewerken]

Vroeger werd veel jenever gedronken en de klanten waren zeer gehecht aan hun eigen jenevermerk. In café Lintermans was dat van het merk Hazekamp. Het gebeurde wel eens dat men door de jenevervoorraad raakte. Dan werd snel bij café Van Calis, die het merk Wenneker voerde, een lege Hazekampfles gevuld maar de klanten merkten ondanks dat toch af afwijkende smaak.

Achter het café was ook een paardenstal. Daarin stalden de klanten die jenever wilden kopen hun paard zodat het naar buiten toe voor een dienaar der wet niet opviel. Lintermans had namelijk wel sedert 1932 een volledige vergunning maar geen slijtersvergunning.

't Turfke[bewerken]

Café 't Turfke in 2004, voorheen stond hier café Lintermans

Café Lintermans is de oude benaming van wat nu café 't Turfke is. Na het overlijden van Tinus Lintermans is het oude café rond 1970 overgenomen door Tonny Thielen en afgebroken. Er werd later een nieuw café gebouwd door de familie Thielen onder de naam café 't Turfke dat rond 1985 door Tonny Thielen, een neef van de eerder genoemde, werd voortgezet.