U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café Lutters

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep personen voor café Lutters in de Stationsstraat in Deurne, omstreeks 1930

Café Lutters was destijds gevestigd in het pand op het huidige adres Stationsstraat 73, het café had de naam een nogal "braaf café" te zijn. Het betreffende pand is sinds 1989 in gebruik als heemhuis voor heemkundekring H.N. Ouwerling.

Het begon allemaal op 19 oktober 1906. Laurens Lutters, en zijn latere echtgenote Huberdina (Dien) Kuijten (1876-1952), kregen van B. en W. van de gemeente Deurne en Liessel vergunning om op een perceel bouwland, gelegen aan de Spoorstraat te Deurne, een woonhuis met café te bouwen. Een voor dat pand verleende volledige vergunning gaf aan de ondernemers het recht om in- en vanuit dat pand aan niet- inwonenden sterke- en andere alcoholhoudende drank te verstrekken en/of te verkopen.

Laurens Lutters was voerman / koetsier bij de familie Goossens (uitbaters van hotel Goossens) en andere opdrachtgevers, hij bewerkte land en werd toen ook uitbater van een café, in die tijd ook vaak herberg genoemd. Dien, de toekomstige echtgenote van Laurens woonde toen nog als dienstbode bij de familie Van den Dungen wiens villa Sint-Wilbertshove naast het perceel bouwland was gelegen waarop het woonhuis annex café gebouwd zou worden.

In die tijd gingen de pilsjes voor 5 à 6 cent over de toonbank. Er ging veel tijd in zitten. Elk glaasje moest in de kelder getapt worden, want daar lagen de vaten. Laurens en Dien exploiteerden het café tot medio 1937. Volgens sommigen zou het café tot in de meidagen van 1940 geopend zijn geweest, volgens het dossier van de Kamer van Koophandel is de zaak echter op 1 mei 1937 geëindigd.

Literatuur:[bewerken | brontekst bewerken]


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Café Lutters
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Café Lutters werd in 1907 in de Stationsstraat, die toen nog Spoorstraat heette, gebouwd door Laurens Lutters. Hij was ook koetsier en vervoerde treinreizigers naar de plek van bestemming. In het café kon de dorstige reiziger een glaasje bier drinken. Het cafébedrijf werd in 1937 stopgezet. Vanaf 1989 is hier het heemhuis gevestigd. Achter het pand is, zoals vroeger bij veel cafés, een beugelbaan aangelegd.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 06.350.JPG
Getoond plaatje 06.350.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.459482° N, 5.787761° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.