U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Canadaganzen in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1963: Canadaganzen op de Liesselseweg in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door Pierre van de Meulenhof

De Grote Canadese Gans (ook wel Canadagans genoemd) werd in 1963 waargenomen in Deurne.


In januari 1963, toen Nederland een strenge winter kende met veel sneeuw, kreeg Kees van de Kerkhof, correspondent van het dagblad Oost-Brabant een tip dat er aan de Liesselseweg nabij het Vreekwijk, enkele honderden meter voorbij café De Reizende Man enkele tientallen ganzen van een onbekend ras waren neergestreken.

Als fotograaf voor die krant kreeg Pierre van de Meulenhof de opdracht om deze ganzen te gaan fotograferen. De foto’s werden later aan een vogelkenner voorgelegd en die gaf aan dat het een exoot betrof, namelijk de grote Canadese gans, ook wel Canadagans genoemd.[1]

Typisch voor deze soort zwarte ganzen is de witte band van de keel tot over de wangen. De zwarte hals gaat over in een witachtige borst. De Canadaganzen zijn normaal gesproken in Europa niet te zien. Dat ze toen in Deurne werden gezien was vermoedelijk te wijten aan de vele sneeuw die er al weken lang lag waardoor de ganzen op zoek moesten naar voedsel en zodoende in Deurne terecht gekomen waren.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Dit historisch feit werd opgetekend uit een interview met Pierre van de Meulenhof die een en ander als voormalig persfotograaf uit ervaring kon verhalen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties
  1. De grote Canadese gans staat op de IUCN Red List of Threatened Species.