U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Carillon Jules de Corte

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De drieëntwintig klokken.
Carillon Helenaveen november 2004.
Heringebruikname in 2014 met op de voorgrond de door kinderen geknutselde klokken.

Het carillon Jules de Corte in Helenaveen, dat op het Hannes Joostenplein staat, werd in 1975 in gebruik genomen. Het werd door de firma Eijsbouts uit Asten gemaakt.


Het 23 klokken tellend carillon is ondergebracht in een donkerblauw gelakt houten huisje met aan een kant een bronzen plaat met een gedicht van Jules de Corte. De tekst luidt:

Carillon Jules de Corte

In de oude toren zingt het carillon
Van alle dagen regen, van alle dagen zon
Ik wou dat ik zijn liedje altijd verder zingen kon

.....
Jules de Corte 1924 - 1996 Dichter en musicus

Het carillon werd gefinancierd uit het fonds Koning Willem III, tegelijk met het borstbeeld van koningin Juliana. Het carillon werd op 6 december 1975 feestelijk in gebruik genomen door Jules de Corte, die de Helenaveense jeugd begeleidde bij het zingen van het lied Hertog Jan. Het was tevens het debuut van Jules de Corte als beiaardier. Het carillon is ondergebracht in een speciale stalen constructie en voorzien van een speelcabine.

Prikkeldraad[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 1977 werd het carillon voorzien van een prikkeldraadafrastering. De gemeente Deurne was gedwongen deze aan te brengen omdat er regelmatig soms vrij ernstige vernielingen werden aangebracht. De vandalen hadden het aanvankelijk vooral gemunt op de muziekbanden en de kabels van het carillon. Jules de Corte, op wiens verzoek de afrastering werd aangebracht, vertelde het wel jammer te vinden dat het hekwerk nodig was.

Naam Jules de Corte verbonden aan het carillon[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 november 1996 werd met het aanbrengen van een plaquette door zijn vier kleinzonen de naam van Jules de Corte verbonden aan het gerestaureerde carillon op het dorpsplein in Helenaveen.

Mevrouw Thea de Corte-Dekker stemde in met het verzoek van de dorpsraad en het gemeentebestuur om de naam van haar echtgenoot aan het Helenaveense beiaard te verbinden. Op haar verzoek waren daarbij veel genodigden aanwezig, zoals de zanger Dimitri van Toren en de presentatrice Letty Koster.

De bekende stadsbeiaardier Arie Abbenes uit Utrecht speelde een selectie van bekende De Corte-liedjes. Ook was er een gelegenheidskoortje samengesteld uit leerlingen van basisschool De Peelparel. Fanfare Wilona en Arie Abbenes brachten gezamenlijk het Helenaveenlied ten gehore. Jules de Corte componeerde dit in 1989 bij gelegenheid van het eeuwfeest van het Fonds Koning Willem III. Op initiatief van Jules de Corte en met steun van dit fonds werd in 1975 het klokkenspel in de kom van Helenaveen geplaatst.
De KRO maakte opnamen die de volgende dag te horen waren tijdens het radioprogramma Dingen die gebeuren.

In 1983 waren er plannen om het carillon op het Dorpsplein verplaatsen naar de toren van de nabijgelegen kerk maar uiteindelijk koos men voor het plein.

In juli 2012 werden 14 van de 23 klokken van het carillon gestolen.

In april 2013 stelde de gemeente Deurne 20.000 euro beschikbaar om de klokken van het carillon te vervangen. Het college van B & W was het met de dorpsraad eens dat het carillon vanwege de band met Jules de Corte van toeristisch belang is voor Helenaveen.

Op zaterdag 13 september 2014 werd het carillon in ere hersteld. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelde enkele melodieën van de hand van Jules de Corte. De heropening werd mede muzikaal opgeluisterd door fanfare Wilona.

Alle kinderen van De Peelparel hadden een zelfgemaakte klok geknutseld. Deze klokken werden opgehangen rondom het carillon. Voor de mooist versierde klokken werd een prijsje uitgereikt.

De Dorpsraad Helenaveen besloot om het carillon te adopteren, mede in het kader van Deurne Koerst op eigen Kracht. Vrijwilligers uit Helenaveen knapten de omlijsting van het carillon op. Het werd van boven tot onder geschuurd en geschilderd. De klokken die niet gestolen waren werden gepoetst en er werden maatregelen genomen om het carillon beter te beveiligen tegen diefstal.

Koninklijke Eijsbouts kwam de dorpsraad tegemoet met onder meer het aanbrengen van schuifdoppen om regenwater uit de behuizing van het instrument te weren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]