U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Carnavalsvereniging De Pottenbakkers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste foto van De Pottenbakkers. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Jan Rakels
Historische optocht bij het 44-jarig bestaan in 2008.
Foto: collectie weekblad voor Deurne

Carnavalsvereniging De Pottenbakkers in de Zeilberg werd in september 1964 opgericht .


Op maandag 18 januari 1965 werd de officiële oprichtingsvergadering gehouden. Nauwelijks drie weken later op zaterdag 13 februari werd Gerard Aarts als eerste prins gepresenteerd.

Er werd gekozen voor de naam De Pottenbakkers. De laatste pottenbakker in Zeilberg was Pietje Munsters. In 1964, bijna vijftig jaar nadat Pietje met zijn ambacht stopte, kwam de pottenbakker weer in beeld op een praalwagen. Die maakte deel uit van een historische optocht die in Zeilberg werd gehouden in het kader van de viering van het vijftigjarig bestaan van de parochie.

Met zijn creatie als pottenbakker was Hannes Mennen enkele weken later de aangever voor de naam van de nieuwe carnavalsvereniging De Pottenbakkers.

Het Zeilbergs Volkslied wordt altijd gespeeld en gezongen tijdens het carnaval.

Jan Adriaans kwam in 2002 in het bestuur van De Pottenbakkers en in 2005 nam hij het stokje over van voorzitter Mario Wijnen.

De geschiedenis van de eerste 44 jaar van De Pottebakkers is vastgelegd in het in 2008 verschenen boek 'En de Pottenbakkers... zij draaien door!'.

Twee activiteiten van De Pottenbakkers zijn het jaarlijkse kletskampioenschap van Groot Deurne en de cd's rondom de Clarinet met optredens van voornamelijk Zeilbergse artiesten.

Zie ook de website van De Pottenbakkers.