U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Catharina Theresia Ernestina Huberta Korbmacher (1881-1969)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catharina Korbmacher
Persoonsinformatie
Volledige naam Catharina Theresia Ernestina Huberta Korbmacher
Geboorteplaats Boxmeer
Geboortedatum 20 mei 1881
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 26 september 1969
Partner(s) Johannes Theodorus Terruwe (1885-1950)
Beroep(en) vroedvrouw
Bidprentje NBA vrouw
NBA man

Catharina Theresia Ernestina Huberta Korbmacher (1881-1969) was van 1921 tot 1949 vroedvrouw in Deurne.


Catharina was een dochter van Ernst Korbmacher (Krefeld 1857-1926 Boxmeer) en Maria Schampers (Boxmeer 1856-1943 Boxmeer).

Ze huwde op 27 oktober 1910 in Maastricht met Johannes Theodorus Terruwe.

Ze was de moeder van de beroemde zenuwarts Anna Terruwe en woonde, evenals haar dochter later, in villa Sonneweelde aan de Stationslaan. Op 1 oktober 1921 startte ze haar praktijk in Deurne. Voordat ze naar Deurne kwam had ze al 17 jaar ervaring als vroedvrouw in Vierlingsbeek.

Conflict met Liesselse vroedvrouw[bewerken | brontekst bewerken]

Eind december 1935 ontstond er een conflict tussen de Deurnese en Liesselse vroedvrouw waar ook de gemeente Deurne en de r.k. Bond van Vroedvrouwen bij betrokken raakten. De Liesselse vroedvrouw vroeg maar zes gulden per bevalling en het tarief van de Deurnese was tien gulden. Dat leidde ertoe dat men met name in gehuchten als Zeilberg de voorkeur ging geven aan de Liesselse. Toen bij een moeilijke bevalling de besproken Liesselse vroedvrouw, vanwege een gelijktijdige bevalling in Helenaveen, niet tijdig aanwezig kon zijn, stonden op een gegeven moment twee vroedvrouwen aan het kraambed. Het was voor mevrouw Terruwe aanleiding om te verzoeken om een afbakening van elkaars rayon.

Nadat de burgemeester de beide vroedvrouwen en de secretaresse van de katholieke vroedvrouwenbond gehoord had besloot hij om voorlopig geen actie te ondernemen. Wel bleek met name uit het gesprek met mevrouw Janssen-van Oijen dat de mensen niet tevreden waren over haar Deurnese collega. Ook zou deze de arme mensen te hoge tarieven in rekening brengen. En wat de Liesselse vroedvrouw vooral stak was de manier ze door haar Deurnese collega benaderd werd. Ze vroeg zich af: "Van wien heeft zij opdracht gekregen om "moeder te spelen" over mij".

Pleegmoeder[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze de pleegmoeder van diverse kinderen die in moeilijkheden waren geraakt. Ook stond ze haar zoon Jo graag bij in zijn zorg voor Franse stadskinderen die in Peelland op vakantie kwamen.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1924 gaf ze op initiatief van pastoor Gijzels in Vlierden in het verenigingsgebouw (de voormalige lagere school) een vijfdaagse moedercursus.
  • In 1949 kreeg ze eervol ontslag.

Zij ligt, samen met haar man en haar schoonmoeder, begraven op het oude r.-k. kerkhof van Deurne-centrum. Het graf is bewaard gebleven.