U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationslaan 11

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Sonneweelde)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Zonneweelde
30.194.jpg
Met aan de voorzijde een smeedijzeren sierhek
Locatie Stationslaan 11, Deurne
Start bouw 1910
Monument status Gemeentelijk monument
Villa "Sonneweelde", de oorspronkelijke naam van dit pand
Foto Collectie familie Goossens-de Vet
Stationslaan11-Zonneweelde2.jpg
Het interieur van de woonkamer

.

Villa Zonneweelde op het adres Stationslaan 11 werd in 1910 gebouwd in opdracht van Jean Louis Clercx, de schoonvader van notaris De Leeuw. Het pand dat destijds de naam Sonneweelde droeg, had achtereenvolgens als adres Station A.454c, Stationstraat/Stationslaan A.45, later A.66 en na de huisnummering 1950-1955 werd het Stationslaan 11.


De huidige naam Zonneweelde is een historische misser die is terug te voeren tot een moment dat een huisschilder de opdracht kreeg om de buitenkant van de villa van een nieuw verflaagje te voorzien. Hoewel de villa daarvoor bekend stond als Sonneweelde zag de huisschilder bij de op de voorgevel prijkende muurschildering de S aan voor een Z. Die interpretatiefout bleek een misser met gevolgen want sindsdien wordt de villa met de historisch onjuiste naam Zonneweelde aangeduid.

Chronologische volgorde van bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 1910 kwam Jean Louis Clercx, samen met zijn ongehuwd gebleven dochter Maria Wilhelmina Berthe (Mia) Clercx (1872-1963), vanuit Brussel naar Deurne en vestigde zich in het gloednieuwe huize Sonneweelde, pal tegenover de kapitale villa Mariahof van zijn schoonzoon.

Toen Jean Louis Clercx twee jaar later overleed verhuisde Mia naar de overkant en werd Sonneweelde verkocht aan Arnoldus van Loon die het in juli 1913 met zijn vrouw en dienstbode betrok.

Van Loon en zijn vrouw vertrokken in 1921 naar Nederlands-Indië. Zij lieten Sonneweelde door notaris De Leeuw openbaar in hotel Van Baars veilen. Het huis was voorzien van elektrische licht en waterleiding. Bij het huis hoorde ook een chauffeurswoning, die was ingericht als winkel.[1] Nieuwe bewoner werd toen de Woenselse gemeentearchitect Bert Deenen met zijn vrouw, de in Deurne geboren hoedenmodiste Leen van Deursen. Zij kwamen 1 april 1921 van Eindhoven naar Deurne en vertrokken enkele maanden later weer terug naar Eindhoven. Ze lieten zich per 18 oktober 1921 uit het bevolkingsregister uitschrijven.

De koopman Johannes Theodorus Terruwe kwam met zijn vrouw, de vroedvrouw Catharina Korbmachter en hun twee kinderen in Sonneweelde wonen. Ze kwamen uit Vierlingsbeek en werden per 30 september 1921 ingeschreven in het bevolkingsregister. Waarschijnlijk heeft de naamsverandering van Sonneweelde naar Zonneweelde tijdens het verblijf van deze familie onbedoeld plaatsgevonden.

Later bewoonde hun dochter, de psychiater Anna Terruwe, met haar dienstbode juffrouw Henrica Maria Francisca Berbers, het pand.

Bronnen, noten en/of referentiesDeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Zonneweelde
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In Villa Zonneweelde woonde de psychiater Anna Terruwe (1911-2004) van 1921 tot haar dood. Deze dochter van een vroedvrouw werd internationaal vermaard met de door ontwikkelde bevestigingsleer. In Deurne-centrum is een pleintje naar haar vernoemd. Het pand werd in 1910 gebouwd in opdracht van Jean Louis Clercx, de schoonvader van notaris De Leeuw. Hier woonde van 1913 tot 1921 Arnoldus van Loon, de eerste Deurnese bezitter van een personenauto.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 30.194.jpg
Getoond plaatje 30.194.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.457941° N, 5.787716° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.