U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Clubcentrum SOOS Patronaat en Jongensclubs

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jeugdvereniging Clubcentrum SOOS Patronaat en Jongensclubs werd in 1956 opgericht en viel samen met de Gidsen en Verkenners in het kerkdorp Deurne onder één bestuur, namelijk de Stichting Groepscomité Deurne.


Deze vereniging was aanvankelijk gehuisvest in Sancta Maria en verhuisde later naar de voormalige lagere jongensschool aan de Visser. In 1964 telde de vereniging ongeveer 67 leden. In een in 1964 verschenen rapport van de Stichting Jeugdbelangen Deurne werd over de huisvesting en de activiteiten het volgende geschreven:

Dit clubcentrum is momenteel nog gehuisvest in "Sancta Maria". Dit groot, oud en versleten gebouw is totaal onbewoonbaar. Het is geen ruimte meer om daarin jongens te ontvangen. Het schept totaal geen sfeer. Daarbij geeft deze ruimte vaak aanleiding aan de leiders om het maar niet zo nauw te nemen. In het vooruitzicht staat echter de oude werkplaats "Peelland". Dit is eigenlijk een afgekeurde oude school. Deze heeft nadien gediend als L.T.S. en vervolgens als werkplaats voor mindervaliden. Wat dit gebouw betreft is het niet zo heel veel beter als het huidige onderkomen. Dit laatste is echter veel ruimer. De huidige huisvesting wordt vier maal in de week gebruikt. Daarin worden allerlei hobby's beoefend, zoals o.a. plaatbewerking, klei-, linoleum-, papier- en metaalbewerking. Tevens modelbouw. Van het huidige als het toekomstige onderkomen wordt ook gebruik gemaakt door de gidsen en verkenners om er handenarbeid in te doen.

Later ging deze vereniging Hobbyclub SOOS heten.