U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Cornelius Henricus Theodorus Borsboom (1913-2008)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
broeder Machutus Borsboom
Broeder Kees Bosboom.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelius Henricus Theodorus Borsboom
Roepnaam broeder Kees
Geboorteplaats Monster
Geboortedatum 2 oktober 1913
Overl.plaats Breda
Overl.datum 4 november 2008
Beroep(en) reisbroeder

Cornelius Henricus Theodorus Borsboom (1913-2008) had als kloosternaam broeder Machutus en woonde van 1952 tot 2000 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Kees was een zoon van Theodorus Adrianus Borsboom (Monster 1874-1957 Monster) en Martina Maria Zuidgeest (Monster 1876-1935 Monster). Na de lagere school bezocht hij de tuinbouwavondschool en werkte in het tuindersbedrijf van zijn vader.

Op 29 januari 1931 vertrok hij naar het missiehuis St. Willibrordus te Uden om broedermissionaris te worden. Op 7 november 1931 begon hij zijn noviciaat te Uden. Hij kreeg de kloosternaam "Machutus", de patroon van de parochie in zijn geboorteplaats Monster.
Vanwege ziekte kon hij pas op 5 mei 1934 zijn eerste geloften afleggen.

Enkele maanden later werd hij door pater Provinciaal Kammels benoemd tot "reisbroeder". De reisbroeders hadden tot taak het missiewerk te steunen door het verspreiden van het tijdschrift "De Katholieke Missiën", de St. Willibrordus kalender en de St. Michaels almanak, later ook van de Algemene Missiekalender (Missie-Zendingskalender), MIVA-loten, Kerstkaarten en fondswerving voor missionarissen.
Het was geen gemakkelijke baan. Ze waren altijd onderweg en alleen in de weekenden in het missiehuis.
Het werkterrein van Kees was Zuid-Holland, Nijmegen en het Land van Maas en Waal, later Noord-Holland, Midden-Limburg en Overijsel. Hij reisde met de trein en op de fiets. Daarna met een brommer (Vespa) en tenslotte een kleine auto. Vanaf 1962 was Kees senior (coördinator) van de reisbroeders.
Bij hun werk werden de reisbroeders geholpen door 7000 medewerkers/-sters (zelateurs/zelatrices). Elk jaar en later (tot 1965) om de twee jaar, werden er zelatrices dagen gehouden, die druk werden bezocht, soms door wel 2000 deelneemsters.

Al zijn jaren als reisbroeder was hij lid van de communiteit van het missiehuis St. Willibrordus, eerst in Uden, van 1945 tot 1954 in Steyl en vanaf 1954 in het nieuwe huis te Deurne. Toen de Duitsers in 1941 het missiehuis in Uden in beslag namen, verhuisde de communiteit (paters, broeders en studenten) naar Veghel, maar enkelen bleven in Uden wonen. Kees woonde van 1941 tot 1945 bij de familie Van de Loop.

In de jaren zestig, de tijd van het 2e Vaticaans Concilie, veranderde de taak van de reisbroeders en werden zij onderdeel van een landelijk gecoördineerd systeem. Men ging meer samenwerken met missiecomité's en scholen. Begin 1983 kwam een einde van het reisbroeder instituut.

Op 4 september 2000 nam hij zijn intrek in het zorgcentrum "Zuiderhout" te Teteringen. Acht jaar heeft hij daar mogen uitrusten en genieten van een goed verzorgde oude dag.

Op 4 november 2008 overleed hij in het Amphiaziekenhuis in Breda op 95 jarige leeftijd en werd begraven op het kerkhof van het missiehuis Teteringen.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.