U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Cornelius Mattheus Jooren (1927-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Cor Jooren
Pater C. Jooren.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelius Mattheus Jooren
Roepnaam Cor
Geboorteplaats Zevenbergschen Hoek
Geboortedatum 4 december 1927
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 3 februari 2017
Beroep(en) missionaris

Cornelius Mattheus (Cor) Jooren (1927-2017) was van 1954 tot 1956 onder-prefect bij de opleiding van de broeders in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Hij was het vierde kind in het gezin van Gerardus Jooren (Zevenberg 1891-1961 Zevenbergen) en Adriana Marijnissen (Hooge en Lage Zwaluwe 1889-1964 Breda).

Hij wilde missionaris worden en koos voor het priesterschap. Op 10 augustus 1952 werd hij in Teteringen tot priester gewijd.

Na een pastoraal jaar in het Duitse Sankt Augustin en enkele maanden op kleinseminarie Sint-Jan in Soesterberg werd hij in 1954 onderprefect bij de opleiding van de broeders in Deurne. Twee jaar later keerde hij korte tijd terug naar Soesterberg en vertrok daarna naar Liverpool om Engels te gaan studeren. In die tijd was hij leraar op het kleinseminarie in het Engelse Hadzor.

Uiteindelijk ging hij in 1967 naar Papoea-Nieuw-Guinea en werkte daar ruim 30 jaar als pastor in parochies en had er contact met de Charismatische Vernieuwing. De Engelstalige liederen van deze beweging uit Australië sloegen pas aan na vertaling door Cor in de omgangstaal Pidgin.

In 1996 kwam hij voorgoed naar Teteringen en werd in 1997 weer lid van de Nederlands-Belgische Provincie. Hij was op vakantiepark De Katjeskelder in Oosterhout een graag geziene voorganger. Eenmaal per week ging hij naar de Bredase Sint-Joostkapel in de Ginnekenstraat en nuttigde na afloop bij de Hema koffie met stroopwafel.

In 2012 vierde hij in Teteringen zijn 60-jarig priesterfeest.

In 2017 ging zijn gezondheid sterk achteruit en 3 februari van dat jaar overleed hij. Hij werd begraven op het kerkhof van het Missiehuis in Teteringen.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.