U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Crisishoeve

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Crisishoeve in aanbouw
De Crisishoeve op 29 juni 1937

Crisishoeve is / was de naam van een boerderij aan de Snoerts Z.148 in Zeilberg op het huidige adres Griendtsveenseweg 72.


Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De hoeve werd in opdracht van de gemeente Deurne en Liessel, in 1919 als ontginningsboerderij gebouwd door aannemer Jos van de Mortel voor een bedrag van 7900 gulden. Als zoon van een steenbakker had de toekomstige bewoner Johannes van den Eijnden (1882-1974) al jong geleerd hoe stenen gemaakt werden. Daarom hield hij in de onderhandelingen met de gemeente Deurne en Liessel uit dat hij de benodigde metselstenen zelf zou maken (vormen en verdere werkzaamheden, stoken niet inbegrepen) voor de som van zeven gulden per 1000 stuks onder de voorwaarde dat de gemeente de onderstaande posten voor haar rekening zou nemen:

  1. vormzand bijhalen;
  2. matten binden en leveren;
  3. leem bijhalen;
  4. banen omwerken;
  5. turf bijhalen;
  6. huur betaalt voor leemmolen en verdere gereedschappen.

Bedoeld werd, dat de stenen geleverd zouden worden “aan den oven te samen aan één hoop gereed voor te stoken.“

Bijkomende voorwaarde: Indien de werkzaamheden zouden meevallen moest de aannemer de werkzaamheden voor minderen prijs verrichten, doch daartegenover moest de gemeente indien de werkzaamheden tegen zouden vallen iets bijbetalen. De aannemer of zijn broer moesten bij het stoken het nodige toezicht houden. (getekend Deurne 23 mei 1918).

Pacht[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad der Gemeente Deurne en Liessel besloot in zijn openbare vergadering van 30 Augustus 1918 aan Jan van den Eijnden een boerderij te verhuren ter plaatse genaamd Paalsche Vaart, bestaande uit huis en grond, gelegen onder de gemeente Deurne ter grootte van ongeveer 20 hectare, omvattende een gedeelte der percelen sectie H. Nos. 3770 en 4560.

De huurprijs werd door partijen bepaald op f 20.- per hectare per jaar, vermeerderd met 6% van het kapitaal aan te wenden tot het stichten der gebouwen. De pacht werd aangegaan voor de tijd van twaalf achtereenvolgende jaren.

Blijkens de rekeningen zijn de stenen geleverd door steenfabriek Willems-Rooijakkers en door steenfabriek Van Daal-Goossens. Volgens een kladbriefje werd er gerekend op 115.288 stenen in totaal, voor de funderingen, de kelder + gierput, de buitenmuren en de binnenmuren.

Herbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De hoeve werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de "slag om de Peel", in september 1944, door oorlogshandelingen verwoest. Volgens het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 12 april 1952 had de aanbesteding van de weer op te bouwen Crisishoeve in café Goossens aan de Markt plaatsgevonden. De hoogste inschrijver was Jos Goossens voor 64.500 gulden. Piet Berkers (1900-1977) mocht als laagste inschrijver het pand voor 56.880 gulden onder architectuur van Joseph Marie van Griensven (1899-1978) gaan herbouwen.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij bevond zich even ten westen van het voormalige kantoor van het Gemeentelijk Veenbedrijf. Onderstaand de historische adressering van boerderij Crisishoeve:

Wijknr
voor
1 okt
1930
Bewoner in
1930
Adres
voor
1950
Bewoner in 1953 Straatnaam + huisnummer per
1 januari 1955
D.138 H. van den Eijnden Snoerts Z.148 Eijnden Johannes van den en
Bekkers Johannes J.F.
Griendtsveenseweg 72