U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Deurnesche Doortrappers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Deurnese Doortrappers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Deurnesche Doortrappers was de eerste Deurnese fietsclub.


Begin 20ste eeuw werden de zondagen meestal in een kleine kring van het eigen dorp doorgebracht. Nadat de eerste fietsen op de Markt in Deurne verschenen, ontstond het plan om een fietsclub op te richten met het doel elke zondag een dorp in de omgeving op te zoeken. Zo ontstond in 1908 fietsclub De Deurnesche Doortrappers.

Het eerste officiële optreden in wedstrijdverband was op zondag 23 augustus 1908 bij een wielerwedstrijd in Lottum. Er werden niet alleen wedstrijden gereden waarbij de renners hun snelheid konden tonen, maar men wilde ook graag elkaars krachten meten in allerlei behendigheidswedstrijden waar velerlei hindernissen aan te pas kwamen. De eerste wedstrijd in Lottum leverde bij het kunstrijden een eerste prijs op voor Toon van Hagen en zijn broer Willem werd tweede. Bij de snelheidsrace haalde Driekske Althuizen toen de tweede prijs. Voor Althuizen volgden nog veel overwinningen.

Bloemencorso's en andere optochten werden vaak aangegrepen om feest te vieren en aan zo’n corso was bijna altijd een wielerwedstrijd verbonden die dan op een van de twee wielerbanen van Deurne gehouden werden.

Leden van de fietsclub[bewerken | brontekst bewerken]

De mobilisatie 1914-1918, die voor veel verenigingen het voortbestaan belemmerde, betekende ook het einde voor De Deurnesche Doortrappers.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Rien van Horik - De Pedaalridders van de Peel (2022) blz. 34
  • Peter Vink - "De Deurnese Doortrappers" in rubriek Dit Deurne van ons van 12 juli en 13 september 1958

Toon van HagenNolleke BekkersWillem van de MortelNolleke HermansJan FranssenToon van de MortelDriekske AlthuizenJean CoopmansJohan van Gerwen[[Leonardus Althuizen (1889-1958)|Léonard AlthuizenLouis van de MortelPiet PubbenThies van GriensvenCor van der VoortGuusje BartelsPietje VogelsWillem van HagenWillem Vosters
De foto is gemaakt in de tuin van café Van Gerwen. De mannen namen deel aan de grote optocht bij gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana in 1909. Bert van den Broek was de fotograaf. Foto ter beschikking gesteld door Tonny Bekkers. Ga met de muis over de gezichten voor de namen.