U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Donschot

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Donschot, ook wel De Donkschot genoemd, was zowel de naam van een alleenstaande boerderij als een toponiem voor het omliggende gebied. Per 30 juni 1950 was het bij de huisnummering 1950-1955 in de Sint Jozefparochie (Wijk J) een officieel vastgestelde en ingevoerde buurtschap.


Het gehucht ligt tussen Deurne, Vlierden, Asten en Liessel. De boerderij ontstond in de middeleeuwen op een donk, een zandige hoogte. Het naamelement schot of schoot komt veel voor in oostelijk Brabant en verwijst naar "beboste zandgrond uitspringend in een moerassig terrein".[1]

Rond 1350 werd de Donschot voor het eerst genoemd in het cijnsboek van de hertog van Brabant. Ook kwam daar al een familienaam voor die is afgeleid van dit gehucht, namelijk Van der Donscot. De familienaam die het meest voorkomt en mogelijk ook is afgeleid van dit gehucht is Verdonschot.

De straatnamen Donschotseweg en de inmiddels verdwenen straatnamen Donschotsesteeg en Donschotsepad verwijzen naar de oude Donschot. Tot 1 januari 1955 was Donschot ook een officiële straatnaam met slechts één adres, namelijk Donschot 1 waar Jan Verhees en zijn zoon Mies woonden. Dat adres wijzigde toen in Donschotseweg 1. Later werd dit adres achtereenvolgens Donschotsesteeg 1, Evertuin 1 en tegenwoordig Donschotseweg 13.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Henk Beijers, Pieter Koolen, Vlierdens Verleden, Vlierden 1996