U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Donschot: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
''' Donschot ''', ook wel Donkschot genoemd, is de naam van een buurtschap dat per 30 juni 1950 bij de [[huisnummering 1950-1955]]  in de [[Sint Jozefparochie]] ([[Wijk J]]) officieel werd vastgesteld en ingevoerd.
''' Donschot ''', ook wel '''Donkschot''' genoemd, was de naam van een alleenstaande boerderij en  per 30 juni 1950 bij de [[huisnummering 1950-1955]]  in de [[Sint Jozefparochie]] ([[Wijk J]]) een officieel vastgestelde en ingevoerde buurtschap.




Het gehucht ligt tussen Deurne, [[Vlierden]], Asten en [[Liessel]]. De boerderij ontstond in de middeleeuwen op een ''donk'', een zandheuvel in het rivierenland. Het naamelement ''schot'' of ''schoot'' komt veel voor in oostelijk Brabant en verwijst naar "beboste zandgrond uitspringend in een moerassig terrein".<ref>Henk Beijers, Pieter Koolen, [http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/publicaties/boeken.htm ''Vlierdens Verleden''], Vlierden 1996</ref>


Het gehucht ligt tussen [[Deurne]], [[Vlierden]], Asten en [[Liessel]]. Het [[buurtschap]] is in de middeleeuwen ontstaan op een [[Donk]], een zandheuvel in het rivierenland. Het naamselement 'schot' of 'schoot' komt veel voor in oostelijk Brabant en verwijst naar "beboste zandgrond uitspringend in een moerassig terrein".<ref>Henk Beijers, Pieter Koolen, [http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/publicaties/boeken.htm ''Vlierdens Verleden''], Vlierden 1996</ref>
Rond 1350 werd de Donschot voor het eerst genoemd in het cijnsboek van de hertog van Brabant. Ook kwam daar al een familienaam voor die is afgeleid van dit gehucht, namelijk ''Van der Donscot''. De familienaam die het meest voorkomt en mogelijk ook is afgeleid van dit gehucht is ''Verdonschot''.  
 
Rond 1350 werd het gehucht Donschot voor het eerst genoemd in het cijnsboek van de hertog van Brabant. Ook kwam daar al een familienaam voor die is afgeleid van dit gehucht, namelijk ''Van der Donscot''. De familienaam die het meest voorkomt en mogelijk oom is afgeleid van dit gehucht is ''Verdonschot''.
 
In het huisnummeringsproject per 1 januari 1955 kreeg het huis van [[Johannes Verhees (1883-1964)|Jan Verhees]], op dat moment de enige woning in het buurtschap, het adres [[Donschotsesteeg]] [[Donschotsesteeg 1|1]]. In dit gebied is ook nog een andere straatnaam naar dit gehucht vernoemd namelijk de [[Donschotseweg]].


De straatnamen [[Donschotseweg]] en de inmiddels verdwenen straatnamen [[Donschotsesteeg]] en [[Donschotsepad]] verwijzen naar de oude Donschot. Tot 1 januari 1955 was Donschot ook een officiële straatnaam met slechts één adres, namelijk Donschot 1 waar  [[Jan Verhees (1883-1964)|Jan Verhees]] en zijn zoon [[Marinus Wilhelmus Verhees (1927-2010)|Mies]] woonden. Dat adres wijzigde toen in Donschotseweg 1. Later werd dit adres achtereenvolgens  Donschotsesteeg 1, [[Evertuin]] 1 en tegenwoordig [[Donschotseweg 13]].


{{Appendix}}
{{Appendix}}
[[Categorie:Buurtschap]]
[[Categorie:Buurtschap]]
[[categorie:toponiem]]
[[categorie:boerderij]]

Versie van 14 sep 2020 10:28

Donschot , ook wel Donkschot genoemd, was de naam van een alleenstaande boerderij en per 30 juni 1950 bij de huisnummering 1950-1955 in de Sint Jozefparochie (Wijk J) een officieel vastgestelde en ingevoerde buurtschap.


Het gehucht ligt tussen Deurne, Vlierden, Asten en Liessel. De boerderij ontstond in de middeleeuwen op een donk, een zandheuvel in het rivierenland. Het naamelement schot of schoot komt veel voor in oostelijk Brabant en verwijst naar "beboste zandgrond uitspringend in een moerassig terrein".[1]

Rond 1350 werd de Donschot voor het eerst genoemd in het cijnsboek van de hertog van Brabant. Ook kwam daar al een familienaam voor die is afgeleid van dit gehucht, namelijk Van der Donscot. De familienaam die het meest voorkomt en mogelijk ook is afgeleid van dit gehucht is Verdonschot.

De straatnamen Donschotseweg en de inmiddels verdwenen straatnamen Donschotsesteeg en Donschotsepad verwijzen naar de oude Donschot. Tot 1 januari 1955 was Donschot ook een officiële straatnaam met slechts één adres, namelijk Donschot 1 waar Jan Verhees en zijn zoon Mies woonden. Dat adres wijzigde toen in Donschotseweg 1. Later werd dit adres achtereenvolgens Donschotsesteeg 1, Evertuin 1 en tegenwoordig Donschotseweg 13.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Henk Beijers, Pieter Koolen, Vlierdens Verleden, Vlierden 1996