U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Zonnebloem

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In 1982 bezocht De Zonnebloem de Vlierdense molen

De afdeling Deurne van de nationale vereniging De Zonnebloem werd op 26 november 1979 opgericht door Hennie van Driel-Lichteveld.


In de jaren '50 hield pater Leopold Verhagen uit Helmond, op de radio regelmatig een praatje voor zieken en gehandicapten. Hij eindigde steeds met de woorden: "Houd de zonzij" . Hieruit ontstond in diverse plaatsen in Nederland het bezoekwerk aan zieken en gehandicapten door vrijwilligers en vervolgens De Zonnebloem. In 2004 telde De Zonnebloem 1.600 afdelingen met 37.000 vrijwilligers.

Een dieptepunt in de geschiedenis van deze verenging werd rond 1990 bereikt toen er nog slechts zes tot acht vrijwilligers waren.

Bij het zilveren jubileum in 2004 telde de Deurnese afdeling 62 vrijwilligers en ongeveer 300 gasten. Gonneke van Driel-Palar, een schoonzus van de oprichtster, was toen voorzitter.

Naast de genoemde personen hadden ook onder meer Els Gipman, zuster Consolata, Toos van de Wal-Klijn, Mariëlle Janssen-Theijs, Joosje Rutten, Anny Maas, José van Bommel, Henk Bijnen, Fien Derks, Els Feber, Diny van de Heuvel-Matheij, Co Timmers en Riet van Veghel bijzondere verdiensten voor de Deurnese afdeling van De Zonnebloem.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Artikel Zonnebloem Deurne 25 jaar in het Weekblad voor Deurne van 25 november 2004.