U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Den Hoek: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Den Hoek''' was de naam van een groepje boerderijen in [[Liessel]] op de hoek van de [[Hoofdstraat]] en de huidige [[Eikenlaan]].
'''Den Hoek''' was de naam van een groepje boerderijen in [[Liessel]] op de hoek van de [[Hoofdstraat]] en de huidige [[Eikenlaan]]. De benaming ''Den Hoek'' wordt echter in de Liesselse volksmond vanaf vóór de [[Tweede Wereldoorlog]] tot de huidige dag nog steeds gebruik voor het gebied aan de [[Monseigneur Berkvensstraat]] tussen het [[Marktveld]] en buurtschap [[Leensel]] richting Asten.




Regel 9: Regel 9:
*G 543 - [[Henrica Goossens (1774-1867)|Henrica Goossens]] de weduwe van [[Franciscus Arnoldus van Griensven (1775-1826)|Francis van Griensven]]. Bij de erfdeling in 1869 kwam dit pand in handen van de ongehuwd gebleven bierbrouwer [[Leonardus Arnoldus van Griensven (1807-1889)|Leonardus van Griensven]].
*G 543 - [[Henrica Goossens (1774-1867)|Henrica Goossens]] de weduwe van [[Franciscus Arnoldus van Griensven (1775-1826)|Francis van Griensven]]. Bij de erfdeling in 1869 kwam dit pand in handen van de ongehuwd gebleven bierbrouwer [[Leonardus Arnoldus van Griensven (1807-1889)|Leonardus van Griensven]].


Bij de aanleg in 1880 van ''een nieuwe weg van Den Hoek naar de [[Peel]]'', de [[Eikenlaan]] werden door de [[gemeente Deurne en Liessel]] enige percelen grond aangekocht van Johannes van Kuijlenburg en Leonardus van Griensven.
Bij de aanleg in 1880 van ''een nieuwe weg van Den Hoek naar de [[Peel]]'', de huidige [[Eikenlaan]], werden door de [[gemeente Deurne en Liessel]] enige percelen grond aangekocht van [[Johannis van Kuijlenburg (1826-1913)|Johannes van Kuijlenburg]] en [[Leonardus Arnoldus van Griensven (1807-1889)|Leonardus van Griensven]].


Vreemde verwisseling van de plaats aanduiding “Hoek”: In Liessel is tientallen jaren lang het gebied langs de Monseigneur Berkvensstraat aangeduid als d’n Hoek.  Gedurende een periode van misschien wel 50 jaar, (in de periode zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd dat gebied zo genoemd. Het was gelegen tussen het Marktveld en buurtschap Leensel richting Asten.  Terwijl op kaarten tot 1900 “Hoek” aangegeven staat waar nu graanmolen “De Volksvriend” staat. Zoals hierboven aangegeven wordt.  
Tewrijl op kadastrale kaarten ''Den Hoek'' steeds staat aangegeven ten oosten van de huidige [[winmolen van Liessel]] wordt op de gemeentelijke topografische kaarten ''Den Hoek'' vermeld ten noorden van de Monseigneur Berkvensstraat.  


{{refs}}
{{Appendix}}
 
[[categorie:toponiem|Hoek]]
[[categorie:toponiem]]

Versie van 26 aug 2015 21:12

Den Hoek was de naam van een groepje boerderijen in Liessel op de hoek van de Hoofdstraat en de huidige Eikenlaan. De benaming Den Hoek wordt echter in de Liesselse volksmond vanaf vóór de Tweede Wereldoorlog tot de huidige dag nog steeds gebruik voor het gebied aan de Monseigneur Berkvensstraat tussen het Marktveld en buurtschap Leensel richting Asten.


De vroegste vermelding van dit toponiem is van 2 juli 1692. Het ging toen om één boerderij die de naam in den Hoeck droeg. Op die dag werd de nalatenschap van de overleden echtelieden Peter Peter Bollen en Hendrikske Cornelis Lucas tussen hun kinderen verdeeld. Aan zoon Hendrik werd toen toebedeeld het huis, de hof en het aangelag te Liessel gemeenlijk genaamd in den Hoeck. Dit gehuchtje vormde onderdeel van het akkercomplex de Buntse Akker.

In 1832 bij de invoering van het kadaster werd dit gehucht bewoond door de volgende gezinnen:

Bij de aanleg in 1880 van een nieuwe weg van Den Hoek naar de Peel, de huidige Eikenlaan, werden door de gemeente Deurne en Liessel enige percelen grond aangekocht van Johannes van Kuijlenburg en Leonardus van Griensven.

Tewrijl op kadastrale kaarten Den Hoek steeds staat aangegeven ten oosten van de huidige winmolen van Liessel wordt op de gemeentelijke topografische kaarten Den Hoek vermeld ten noorden van de Monseigneur Berkvensstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een achterkleinzoon van het echtpaar Van Kuijlenburg-Prinsen, M.A.G. van Rixtel, woont nog altijd nabij de kruising Hoofdstraat-Eikenlaan.