U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Derk Appelo (1927-1990)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Derk Appelo
19.118.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Derk Appelo
Geboortedatum 18 augustus 1927
Overl.datum 12 februari 1990
Partner(s) Jeanne Lockefeer
Beroep(en) politieagent
Bidprentje NBA

Derk Appelo (1927-1990) was adjudant en plaatsvervangend korpschef bij de gemeentepolitie Deurne van 1975 tot 1987.


Gezin en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Appelo trad in 1954 in het huwelijk met Jeanne Lockefeer en in 1962 werd in Haarlem hun dochter geboren.

Op achttienjarige leeftijd ging hij in militaire dienst om een jaar later als vrijwilliger dienst te doen in Nederlands-Indië. In 1949 trad Appelo in dienst bij de Koninklijke Marechaussee. Hij diende in Zeeland en daar ontmoette hij Jeanne, zijn latere vrouw met wie hij de rest van zijn leven deelde. Na zijn huwelijk in 1954 ging hij bij de Haarlemse politie werken. Daar deed hij dienst op verschillende afdelingen waaronder de verkeersdienst, bij de motorrijders en bij de recherche. In 1975 trad hij in dienst bij het pas opgerichte gemeentelijk politiekorps van Deurne. Hier werd hij chef van de afdeling verkeer in de rang van adjudant, een vak waar Derk zich in gespecialiseerd had.

Cursusleider[bewerken | brontekst bewerken]

Jarenlang gaf Appelo les op de B-cursus en menig cursist haalde dankzij zijn inzet en aansporingen dat diploma. Ook veel korpsleden in Deurne bewoog hij er toe om te gaan studeren voor het politiediploma-B. Een groot aantal van hen hielp hij over de drempel en mocht hij later feliciteren met het behalen van het B-diploma.

Plaatsvervangend korpschef[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn inzet voor het korps werd beloond toen hij op 1 november 1980 werd benoemd tot plaatsvervangend korpschef. Het was een functie waarin Appelo nog vaak moeilijke beslissingen moest nemen, zeker in de tijd toen hij de toenmalige korpschef W.T.V. Wouters, die om gezondheidsredenen niet meer dagelijks zijn functie kon vervullen, moest vervangen.

Veertigjarig ambtsjubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdag 4 oktober 1985 vierde hij zijn veertigjarig ambtsjubileum. Tijdens een drukbezochte receptie in de trouwzaal van het gemeentehuis mochten hij en zijn gezin vele dankwoorden en lofbetuigingen in ontvangst nemen.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 werd Derk ernstig ziek, hij kreeg leukemie en moest uiteindelijk op 27 mei 1987 afscheid nemen van het politiekorps. In de hal van het gemeentehuis mochten Derk Appelo en zijn gezin bij zijn vertrek ook weer veel warme wensen en felicitaties in ontvangst nemen.

Appelo mocht niet lang genieten van zijn vrije tijd. Op maandag 12 februari 1990 overleed hij op 62-jarige leeftijd en op donderdag 15 februari namen familie, vrienden, kennissen en heel veel korpsleden definitief afscheid van hem.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]