U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurnesche Courant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kop van de "Deurnesche Courant"
Advertentie

De Deurnesche Courant verscheen als nieuws- en advertentieweekblad voor Deurne en werd gepresenteerd als de opvolger van de illegale krant De Vrije Pers die tijdens de Tweede Wereldoorlog op onregelmatige basis verscheen.


De eerste uitgave verscheen op vrijdag 26 januari 1945 onder de verantwoordelijke redactie van Martin Hendriks, oud redactielid van "De Vrije Pers" en gemeenteraadslid tijdens de tijdelijke naoorlogse gemeenteraad van Deurne. Eind oktober 1945 verhuisde Martin van Deurne naar Venray maar dat weerhield hem niet om lid te blijven van de redactie. Jan Schenk uit Amsterdam en de Deurnenaar Augustinus Hendricus (Harry) Swinkels (1922-2001)[1] waren de andere twee redactieleden. Het blad werd uitgegeven door Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde aan de Molenstraat in Deurne en gedrukt bij drukkerij Schriks in Asten.

In een soort voorwoord schreef Martin Hendriks in de eerste krant, en onder de naam “Maintain” die hij tijdens het verzet hanteerde, onder meer:

…… De “Deurnesche Courant” stelde zich tot taak Nieuws- en Advertentieblad te zijn voor Deurne en omgeving. Door haar artikelen zal zij trachten de eenheid en saamhorigheid in Deurne te versterken en te bewaren en aldus bij te dragen tot het groote doel, dat ons allen voor oogen staat…….

Antoon Coolen gebruikte het blad herhaaldelijk als podium voor zijn zienswijze op de naoorlogse zuiveringen, maar trad nooit toe tot de redactie. In de Deurnese Persstrijd die hierdoor ontstond koos de Deurnesche Courant de zijde van Antoon Coolen.

Vanaf maart 1946 werd Martin Hendriks uit Venray hoofdredacteur en werd Frans Krämer uit Deurne redactiemedewerker. De krant van vrijdag 1 augustus 1947 was de laatste uitgave. In deze krant gaf de stichting “Het Deurnese Persfonds” aan dat:

….. directie en redactie hebben met eenparigheid van stemmen besloten De Deurnesche Courant voorlopig te staken.

Het besluit daatoe was genomen omdat er opnieuw moeilijkheden in de toewijzing van papier was ontstaan. Uiteindelijk is de krant nooit meer opnieuw uitgekomen.
Bronnen, noten en/of referenties