Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Martinus Johannes Hendriks (1917-1976)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Martinus Johannes Hendriks
Martin Hendriks.JPG
Foto ter beschikking gesteld door familie Hendriks
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Johannes Hendriks
Roepnaam Martin
Geboorteplaats Beugen-Rijkevoort
Geboortedatum 22 september 1917
Overl.plaats Venraij
Overl.datum 10 maart 1976
Partner(s) Marie Fleurkens (1920-2000)
Beroep(en) raadslid, verzetsstrijder
Enkele medewerkers van het verzet op de Mariahoeve.
Vlnr: Karel van Zutphen, Ernest Heim en Martin Hendriks.
Foto ter beschikking gesteld door familie Hendriks

Martinus Johannes (Martin) Hendriks (1917-1976) was raadslid en tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer actief in het verzet. In die tijd was hij bij zijn verzetskameraden bekend onder de schuilnaam Maintain.


Algemeen[bewerken]

Martin was het eerste kind en oudste zoon van de landbouwer Martinus (Tinus) Hendriks (1889-1979) en Johanna Maria van der Linden (1889-1967). Zijn vader kwam op 3 april 1924 van Beugen-Rijkevoort naar Deurne en ging met zijn gezin in de Mariahoeve [1] aan de Langstraat 73 wonen.

Hij huwde met Marie Fleurkens, (Venraij 28 april 1920 - IJsselsteijn 28 maart 2000).

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Martin zeer actief in het verzet, hij hielp vele onderduikers en gestrandde geallieerde piloten voor kortere of langere tijd aan een onderkomen op de Mariahoeve, de boerderij van zijn ouders. Daarna zorgde hij voor hen voor een nieuw verblijf op andere onderduikadressen waaronder De Zwarte Plak. De Landelijke Organisatie van het verzet voor de Peelstreek was in hun boerderij gevestigd. Het illegale blad De Vrije Pers werd eveneens vanuit de Mariahoeve verspreid. Vanaf 1942 was er in de ouderlijke boerderij een geheime zender geïnstalleerd, waarmee de Engelse officier William D. Webster driemaal per week berichten doorgaf aan Londen.

Na de oorlog[bewerken]

Na de oorlog was Martin een van de medeoprichters en redacteuren van de Deurnesche Courant, op 11 juli 1945 werd hij als gemeenteraadslid geïnstalleerd van de eerste tijdelijke naoorlogse gemeenteraad. Wegens verhuizing naar Venray maakte hij die termijn echter niet af en verliet de raad op 29 oktober 1945. Hij bleef wel redactiemedewerker van de Deurnesche Courant.

Onderscheidingen[bewerken]

Voor zijn rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving hij de volgende onderscheidingen:

  • Op 29 oktober 1971 kreeg hij het Croix du combattant de l’Europe. Deze onderscheiding was hem op 20 juni 1970 toegekend.
  • Op 25 september 1971 werd hij als lid van de Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers The Escape door het Nationaal Verbond der Belgische Oorlogskruisen 1940- 1945 geëerd met het Kruis van Verdienste.
  • In mei 1982 ontving hij postuum het Verzetsherdenkingskruis.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. In tegenstelling tot wat in sommige publicaties abusievelijk wordt vermeld, heeft de familie Hendriks nooit op de Bivakhoeve gewoond.