U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Die Peel bestaat niet meer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Die Peel bestaat niet meer
Auteur Leon Heuvelmans
Jannie Mooren
Petra Roebroek
Genre Geschiedenis
Uitgegeven april 1980
Medium boek
Pagina's 522
Locatie hkk 04.A.29
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Die Peel bestaat niet meer is de titel van een doctoraalscriptie uit 1980 door de drie geschiedenisstudenten Leon Heuvelmans, Jannie Mooren en Petra Roebroek.


De 522 pagina's tellende doctoraalscriptie aan de universiteit van Nijmegen heeft als ondertitel schrijfsels over boeren, ontginningen en turfgraven; drie dorpen tussen 1870 - 1940. De drie bedoelde dorpen zin Deurne, Horst en Venray.

De drie schrijvers produceerden over dit onderwerp onder de titel De Peel 1870-1940, schets van een ontwikkeling van drie dorpen ook al eerder gezamenlijk een kandidaatsscriptie.

In het boek, dat tot stand kwam na intensief archiefonderzoek, wordt uitvoerig op allerlei zaken ingegaan, zoals arbeid en arbeidsomstandigheden, tegenstellingen tussen de gemeente Deurne en Liessel en de Maatschappij Helenaveen voor 1900, gedwongen winkelnering, bijenhouderij, schapenteelt en de gestage ontwikkeling van verenigingen, ontginningen en landbouw.

In de scriptie werd een eigenaardige spellingswijze gehanteerd met woorden als intervjoewen, skriptie, spesifiek, finansieel enz.

Het boek is raadpleegbaar in de bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling.