U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Eerste geldautomaat in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In mei 1985 nam Rabobank Deurne aan de Markt 12 de eerste geldautomaat in Deurne in gebruik.


Tijdens de opening van de tweede nieuwbouw van de bank op het adres Markt 12 op 28 januari 1985 werd de komst van de geldautomaat reeds aangekondigd en in mei daaropvolgend is die ook daadwerkelijk operationeel geworden. De automaat bevond zich toen nog in een afgesloten halletje aan de zijde van de Molenstraat. Met de bankpas, voorzien van een magneetstrip, kon toen ook de toegangsdeur tot deze hal geopend worden.

Tot die tijd was het opnemen van geld alleen nog mogelijk tijdens de openingsuren van de bank en met tussenkomst van een baliemedewerker. Dat resulteerde, vooral op de vrijdagavond, vaak in verschillende rijen met wachtende mensen aan de balie die op hun beurt wachtten. Met de komst van de geldautomaat werd het mogelijk om voortaan 24 uur per dag en zonder de tussenkomst van een baliemedewerker geld op te nemen, toen nog tot een maximum bedrag van 500 gulden per week.

Houders van een Eurocheque waren reeds voorzien van de benodigde bankpas en konden meteen gebruik maken van de automaat. De andere rekeninghouders bij de bank, inclusief degene die op een van de bijkantoren in Deurne georiënteerd waren, kwamen gefaseerd aan de beurt.

Met de pas kon toen ook bij de andere Rabobanken in Nederland, die ook over een geldautomaat beschikten, contant geld opgenomen worden. Het was toen echter nog niet mogelijk zulks te doen bij de andere handelsbanken in Nederland.