U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Franciscus Bartholomeus Donckers (1758-1822)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franciscus Bartholomeus Donckers
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Bartholomeus Donckers
Geboorteplaats Gemert
Doopdatum 26 juli 1758
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 24 augustus 1822
Partner(s) Maria van Neerven (1776-1844)
Beroep(en) huisarts, apotheker

Franciscus Bartholomeus Don(c)kers (1758-1822) was van 1796 tot aan zijn dood huisarts en apotheker in Deurne.


Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Franciscus Donckers was het negende kind uit een gezin van veertien kinderen van Josephus Donckers en Maria Josephina van de(r) Ven(ne).

Hij huwde op 46-jarige leeftijd op 27 januari 1805 in Deurne met de 28-jarige Maria van Neerven, (Deurne 30 december 1776 - Deurne 21 augustus 1844), dochter van Joachimus van Neerven (1746-1817) en Theodora van Boemel (1751-1820). Uit dit huwelijk werden, voor zover bekend, geen kinderen geboren.

De Vlierdense pastoor Hendrik Donkers was een oudere broer van zijn vader. De Deurnese pastoor Leonardus Swinkels was een neef van hem; de moeder van die pastoor was een oudere zus van zijn vader.

Activiteiten als arts en apotheker[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend of hij universitair als medicinae doctor afstudeerde. Soms werd hij wel als zodanig aangeduid bij lijkschouwingen die hij, samen met een chirurgijn, verrichtte. Hij verkocht vele jaren lang geneesmiddelen in Deurne. Toen hij in 1820 zijn notarieel testament liet maken, noemde hij zich apotheker.

Als huisarts in Deurne was hij de opvolger van Hendrik Bolsius. Het vroegst bekende optreden van Franciscus Donkers als medinicae doctor is van 9 juli 1796 toen hij het lichaam visiteerde van het twee jaar oude kind van Lambert van Rijt uit de Zeilberg, die in de put was verdronken.

In 1801 visiteerde hij, samen met de Meijelse chirurgijn Lambertus van de Kraan, het lichaam van de 21-jarige Maria van Hugten uit Meijel, die bij het huis van de weduwe Willem van Calis aan de Moosdijk dodelijk werd getroffen door een afgaand geweer dat uit de handen viel van de 16-jarige Meijelnaar Jacob van de Laar.

Op 28 oktober 1805 visiteerde hij, samen met chirurgijn Josephus Baselaer, het lichaam van de vijfjarige Antonetta Kolen, dochtertje van Antonius Kolen, die in de Wasberg in een put was verdronken.

Op 5 december 1805 visiteerden Donkers en Baselaer ook het lichaam van de vijftienjarige Pieter Coolen, die twee dagen daarvoor was verdronken in de Zeilbergse Peel, ter plaatse genaamd de Withorstse Kuilen.

In 1808 visiteerde hij, samen met chirurgijn Baselaer, het lichaam van het eenjarig kind Francis van Gog, verdronken in een sloot op het Vloeieind.

In 1807 en 1808 werd hem patent verleend tot het uitoefenen van het apothekersberoep.

Als huisarts in Deurne werd hij opgevolgd door dokter Van Baar.

Bezig met het laden van de kaart...