U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Frans Hoebenshal

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Frans Hoebenshal. Foto collectie gemeente Deurne

De Frans Hoebenshal was een sporthal in het hart van de wijk Koolhof in Deurne. De sporthal werd in het voorjaar van 2013 gesloopt.


Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De hal, genoemd naar burgemeester Frans Hoebens, was voorzien van een opvallend koepeldak, dat vanuit de lucht van ver waarneembaar was. De koepel met een industrieel vervaardigde koepelconstructie van het bedrijf Temcor Inc. uit de Verenigde Staten, geproduceerd naar een ontwerp van de vooraanstaande Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller, overspande een afstand van 53 meter. De hal met een vijfhoekig grondplan werd gebouwd in de jaren 1977-1978 en werd officieel geopend door de weduwe M. Hoebens-Eijsbouts. Ze onthulde op 16 december 1977 de naam van de toen nog in aanbouw zijnde sporthal. De bouwkosten bedroegen 4 miljoen gulden.

De materialen voor de koepel werden geleverd door het bedrijf IBC uit Best, dat de exclusieve Europese rechten op het bouwsysteem van Temcor Inc. bezat.

In Nederland werd vóór de Frans Hoebenshal slechts drie keer eerder een dergelijke constructie toegepast, namelijk bij het Aviodome op Schiphol (1971), bij de Olympushal te Zoetermeer (1978) en bij een sporthal te Budel.

Het Koepeltje[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koepeltje, de inpandige horecagelegenheid, was de bindende factor voor de verenigingen en de exploitatie was vanaf het begin in particuliere handen.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Reconstructieplan[bewerken | brontekst bewerken]

Sporthal de Frans Hoebenshal lag 35 jaar lang in het hart van de wijk Koolhof. De hal raakte verouderd en voor wat betreft exploitatie relatief duur. Daarom besloot het gemeentebestuur in 2012 de Frans Hoebenshal te slopen.

In de collegevergadering van 26 februari 2013 werd, na een aanbesteding, besloten de sloopwerkzaamheden te gunnen aan de firma Gebr. Aldenzee uit Deurne die in het voorjaar van 2013 de sporthal sloopte.

Op de plaats waar de Frans Hoebenshal stond, verrees in 2015 een multifunctionele accommodatie, de brede maatschappelijke voorziening De Vlieger, waarvan onder meer basisschool De Piramide en SBO de Brigantijn gebruik maken, dit in combinatie met een gymzaal, kinderopvang en ruimte voor de wijk(raad).

Bezig met het laden van de kaart...