U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Galgenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vlierdenaar Marinus Vlemmix maakte van talloze Vlierdense gebouwen en situaties tekeningen, waarbij hij voornamelijk zijn fantasie de vrije loop liet.

De Galgenberg (of: Liesselse Bossen) is een bosgebied van 290 hectare dat zich bevindt tussen Liessel en Vlierden. Het gebied is eigendom van de gemeente Deurne.


Het langgerekte gebied bevindt zich op een dekzandrug tussen het dal van de Astense Aa en dat van de Oude Aa. Merkwaardig en goed zichtbaar is dat de opgestoven ruggen als gevolg van de geologische geschiedenis in twee verschillende richtingen zijn georienteerd: naast noordwest-zuidoost ook zuidwest-noordoost. Een gekanaliseerd stuk van de Oude Aa loopt over enige afstand door het bos. Op deze plaats zijn op korte afstand van elkaar twee stuwen geplaatst. Ten gevolge van de nabijheid van de Peelrandbreuk 1 kilometer naar het oosten is het verval hier wel twee meter.

De Galgenberg is een jong bos van grove den en fijnsparren dat is aangeplant op een voormalig stuifzandgebied. Het bos is sinds circa 2000 leefgebied van de das.

Op de licht glooiende overgang naar beekdal van de Astense Aa lag vroeger een bezitscomplex van de Beelsfundatie, waaraan nog vele oude boerderijen en lanen in de gehuchten Vorst, Ruth en Baarschot herinneren.

In het uiterste westen van het bos bevindt zich het Waterwingebied Vlierden van Brabant Water. Dit is een bosgebied van 43 hectare, beplant met Grove den en Zomereik. Er zijn 13 putten die tot maximaal 260 meter diep reiken.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de naam Galgenberg luidt, is het niet duidelijk of hier daadwerkelijk ooit een galg heeft gestaan. Er is slechts een enkele historische bron die in die richting wijst.[1]

Motorcrosscircuit[bewerken | brontekst bewerken]

De Galgenberg is ook sinds vele jaren het domein van de motorcrosssport en de thuishaven van Motorclub Deurne (MC Deurne) die in dit gebied over een motorcrosscircuit beschikt met de toepasselijke naam Circuit Galgenberg.

Bronnen, noten en/of referenties[brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Bij een geschil van rond 1810 tussen de heer van Vlierden, d'Aumerie, en de burgemeesters van de gemeente Deurne over de juiste begrenzing van de Hazeldonk verklaren enkele oudere inwoners dat ze vroeger beenderen hebben opgegraven op de Galgenberg.