U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gemeenschapshuis 't Huis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eduard Kuijpers in gemeenschapshuis 't Huis.

De multifunctionele accommodatie, ook wel gemeenschapshuis of dorpshuis 't Huis aan de Pastoriestraat achter en naast café Thijssen in Vlierden werd op vrijdag 6 september 2013 geopend door wethouder Nicole Lemlijn en Arie Mennen, de voorzitter van stichting 't Huis.


Het dorpshuis werd gerealiseerd in het kader van het intergraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP), bedoeld om de leefbaarheid van de kleinere kernen op het platteland te verbeteren, en mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.

In december 2011 droeg de gemeente Deurne het bouwheerschap over aan de stichting 't Huis. Op 13 juli 2012 ging de eerste schop de grond in voor de bouw. In afwachting van het gereedkomen van de bouw had 't Huis een tijdelijk onderkomen aan de Vlierdenseweg 206.

Het definitieve ontwerp van het gebouw werd gemaakt door LX Architecten uit Helmond. De bouwkosten bedroegen 1,7 miljoen euro.

Omdat het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag onvoldoende was voor de inrichting van de accommodatie werden initiatieven ontplooid om geld in te zamelen. Zo hield de Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) Vlierden in maart 2013 een boekenbeurs in het tijdelijk onderkomen van 't Huis aan de Vlierdenseweg.

De openingshandeling door Lemlijn en Mennen bestond uit het doorknippen van een slinger van door kinderen van basisschool De Wegwijzer geplakte, getekende en gekleurde handjes. De slinger stond symbool voor de samenwerkende handen binnen de dorpsgemeenschap.

Tijdens het openingsweekend werd in de accommodatie het benefietconcert D'n Aftrap gehouden met optredens van Bruce Band, de Vette Maffia Band en de zangeressen Marja Verberne en Angela de Wit.

Bestuursvoorzitter Arie Mennen stak vele vrije uren in de realisatie van het dorpshuis en werd tijdens het carnaval van 2015 benoemd tot Dorstvlegel van 2015.