U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gemeenschapshuis De Vierspan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeenschapscentrum De Vierspan
Interieur van de foyer
Personeel van De Vierspan. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Ton Hartjens
Briefkaart van De Vierspan
Vierspan ik hou je in gedachten

De Vierspan in Deurne was de naam van het gemeenschapscentrum op de hoek Harmoniestraat en de Hogeweg.


Het gebouw bood eveneens ruimte aan de bibliotheek, het maatschappelijk en sociaal-cultureel werk, verenigingsleven en culturele activiteiten.

In juli 1967 waren de plannen voor de bouw van een gemeenschapshuis in een vergevorderd stadium. De architecten Jos Deltrap en H.J.M. Tilmanns uit Venlo ontwierpen het gebouw.

Er kwam een stichtingsbestuur onder de naam gemeenschapshuis De Koolhof dat acties voerde voor een geldinzameling omdat de kosten op ruim 1 miljoen gulden werden geraamd.

Het stichtingsbestuur bestond uit Harrie Rijnders, Henk Eijsbouts, Jan van de Mortel, Theo Hoogbergen, Tiny van de Kruijs, Jesper A. van de Nieuwegiessen, burgemeester Hoebens en Cees Verberne.
Men hoopte dat de Deurnese bevolking een bijdrage wilde storten bij de plaatselijke bankkantoren.

Op 4 september 1969 hees burgemeester Hoebens de vlag in top ten teken dat het hoogste punt van de bouw was bereikt.

Op zaterdag 16 mei 1970 vond de opening plaats. Daarbij werd de officiële naam De Vierspan bekendgemaakt. De naam was geïnspireerd door vier instellingen die er gehuisvest werden. De naam - een vondst van de elfjarige Maria Hoogbergen - werd uit honderd inzendingen gekozen.

De Deurnese gemeenteraad vergaderde vijftien jaar lang in de grote zaal van De Vierspan, in november 1985 voor het laatst want toen was de uitbreiding van het gemeentehuis gereed.

In 1983 werd de bedrijfsvoering geprivatiseerd. In december 1987 werd bekend dat De Vierpan verbouwd werd met veel rijksgeld. Het podium werd groter en gebruikers kregen daardoor wat meer ruimte. De akoestiek werd verbeterd zodat bezoekers van de voorstellingen beter konden horen wat zich op het toneel afspeelde. In 1988 bleek na de verandering de zaal geschikt te zijn voor zowel toneel- als muziekuitvoeringen.

Op 2 december 2005 werd er afscheid genomen van de Vierspan. Het thema was: Vierspan ik hou je in gedachten. Verschillende muziekverenigingen, die hier jarenlang onderdak hadden gehad, werkten mee aan de afscheidsviering.

De familie Bijsterveld was ruim vijfendertig jaar de uitbater. Eerst Willy Bijsterveld met zijn echtgenote Willeke en daarna zoon Perry Bijsterveld met zijn echtgenote Irene. Zij namen met ingang van 4 januari 2006 't Lijssels Vertier aan de Hoofdstraat in Liessel over.
Als herinnering overhandigde Perry aan burgemeester Daandels een ingelijst stukje houten vloer en de sleutel.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Gemeenschapshuis De Koolhof, “Zaterdag 16 mei officiële opening” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 3 april 1970