U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Gemeentelijk Woningbedrijf

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kwitantie van het toenmalige Gemeentelijk Woningbedrijf. Huurpenningen werden in die tijd door huurophalers aan de voordeur geïnd. Verzameling briefhoofden heemkundekring H.N. Ouwerling

Het Gemeentelijk Woningbedrijf van Deurne bestond sinds 1943 en was een zelfstandige administratieve eenheid. Door de relatief geringe omvang van het woningbestand waren de uitvoeringswerkzaamheden ondergebracht bij de toenmalige Dienst Openbare Werken.


Op 28 juni 1957 werd voor de eerste keer een samenwerkingsproject opgestart waarbij de gemeente Deurne en Woningbouwvereniging Bergopwaarts samenwerkten bij de bouw van een complex van in totaal 122 woningen.

In april 1969 vond er een bespreking plaats tussen het Deurnese College van B & W en Bergopwaarts met als onderwerp de overdracht van de gemeentewoningen aan de woningbouwvereniging. Uiteindelijk werd de voordracht gedaan om alle gemeentewoningen, en de integratie van de administratie ervan, aan Bergopwaarts over te dragen. Hetgeen er uiteindelijk toe leidde dat het gemeentelijk woningbezit per 1 januari 1975 aan Woningbouwvereniging Bergopwaarts werd overgedragen.

Het Gemeentelijk Woningbedrijf werd ook per die datum ook opgeheven.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jubileumgids Bergopwaarts 1920-1995 - "Als het om wonen gaat" , door J. van Geenhuizen, H. Geertsen, E. Masselink en medewerkers van Woningbouwvereniging Bergopwaarts