U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gemeentelijke tekenschool

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gemeentelijke tekenschool, in Deurne ook wel bekend als Avondtekenschool, zorgde vanaf 1902 voor onderwijs in bouwkundig tekenen.


De eerste lessen werden gegeven door de jonge Deurnese architect Johan Rooijakkers. Drie keer per week gaf hij vanaf begin 1902 in de avonduren anderhalf tot twee uur tekenles en ontving daarvoor een beloning van één gulden per les. De nodige schoolbehoeften en hulpmiddelen moesten de leerlingen op eigen kosten aanschaffen. De school startte met ruim tien leerlingen. Het aantal leerlingen zal waarschijnlijk steeds rond dat aantal geschommeld hebben. In een verslag van 1922 is sprake van twaalf leerlingen.[1]

Het onderwijs en de schoolleiding kwamen later achtereenvolgens in handen van gemeentearchitect Cor Roffelsen en technisch hoofdambtenaar Kees van den Broek.

Op zondag 3 september 1950 vond er in de lokalen van de avondtekenschool een tentoonstelling plaats van de tekeningen die door de leerlingen gemaakt waren. Later die dag, om kwart voor zes, werden in het patronaatgebouw Rust Roest de diploma's uitgereikt waarbij, naast het bestuur van de avondtekenschool, de leraren, de leerlingen en een groot aantal ouders, ook burgemeester Roefs aanwezig was.

In zijn welkomswoord memoreerde Kees van den Broek de geweldige toename van het aantal leerlingen, dat gestegen was van 10 in het begin van de cursus tot 86 in maart 1950. Vervolgens reikte burgemeester Roefs aan de navolgende leerlingen het diploma uit: J. van Gog, M. Aarts, J. Terheijden, Th. van de Kerkhof, A. van heugten, G. Coopmans, J.K. Brouwers, J. Bouwmans, W. van Bree, P.J. van den Berkmortel, J.M. van den Berkmortel, M. Berkers, P.J. Verhoeven, J.C. van der Westerlo, P.J. Manders, J. Hanssen, M. van Diessen, P.H. Koppens, A. Gielen, P. van Deursen, H.G. Joosten, C.J. Aarts, J.A. Beijers, W. van de Kerkhof en G. Martens.

De burgemeester feliciteerde de geslaagden en de bevorderden naar een hogere klas alsmede de ouders van de jongens. Verder sprak hij zijn dank uit aan het adres van Kees van den Broek die 25 jaren lang de functie van directeur van de avondschool had vervuld en welke functie vanaf dat moment werd overgenomen door Adrianus Mathildus Moonen (1904-1967), directeur van de Ambachtsschool die vrijdag 1 september 1950 in de oude lagere jongensschool aan de Visser van start was gegaan.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 9 september 1950