U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Gerardus Alphonsus Maria Bus (1921-2007)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Gerard Bus
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Alphonsus Maria Bus
Roepnaam pater Gerard
Geboorteplaats Bussum
Geboortedatum 2 maart 1921
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 8 januari 2007
Beroep(en) missionaris, overste, vicerector

Gerardus Alphonsus Maria Bus (1921-2007) woonde 12 jaar in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Hij was er vicerector en assisteerde in verschillende parochies.


Gerardus was de zoon van de kleermaker Gerardus Bernardus Bus (Bussum 1881-1952 Bussum) en zijn tweede vrouw Alida Maria Smal (Oterleek 1889-1975 Bussum).
Op 14 september 1933 ging hij naar het missiehuis St.-Jan te Soesterberg om missionaris te worden. Zijn noviciaat en filosofiestudie deed hij in het missiehuis St.-Lambertus te Helvoirt, waar hij op 8 september 1941 de eerste geloften aflegde.
Vervolgens studeerde hij theologie in Teteringen en tijdens de bezetting in Steyl. Na de bevrijding kon de communiteit weer naar Teteringen terugkeren. Daar legde hij op 8 september 1945 de eeuwige geloften af en werd hij op 30 september 1945 tot priester gewijd.

Aan het einde van zijn theologische studies kreeg hij op 20 juli 1946 zijn benoeming voor Nieuw-Guinea.
Vele missiegebieden, met name Nieuw-Guinea en Indonesië, hadden ontzettend onder de oorlog geleden: Nieuw-Guinea verloor 57 SVD-ers (waaronder twee bisschoppen) en Indonesië 32.
Op 30 april 1947 vertrok Gerard met het schip de Grootekerk vanuit Antwerpen naar Australië. Een paar weken later van daar naar Nieuw-Guinea. Hij werd aangesteld in het Wabag-gebied (tegenwoordig Enga geheten) in de bergen, waar nog geen blanke was geweest. Hij werkte daar tot 1967.
In 1967 werd hij benoemd tot regionale overste in vier bisdommen Hij deed dit werk negen jaar lang tot 1976. Tijdens zijn regionalaat werd het Melanesian Institute opgericht en de highschool van Madang. Ook besloot men, na vele jaren van aarzeling, om mensen van Papoea Nieuw-Guinea tot missionaris op te gaan leiden.

In 1995 leek hem de tijd gekomen om terug te keren, hij was toen 74 jaar oud.
Op 11 december 1995 nam hij zijn intrek in Deurne en werd in 1997 benoemd tot lid van de huisraad en vicerector van de communiteit van St.-Willibrord. Hij verleende verder assistentie in de parochies van Deurne.
Zaterdag 6 januari 2007 viel hij op het parkeerterrein van conferentiehotel Willibrordhaeghe. Hij werd voor onderzoek naar het ziekenhuis in Helmond gestuurd. Daar stelde men ernstige afwijkingen aan bloedvaten, hartkleppen en nieren vast, die niet meer te verhelpen waren. Een ambulanceauto bracht hem op 8 januari van Helmond naar het missiehuis in Teteringen. Enkele uren na aankomst overleed hij daar op 85-jarige leeftijd en werd daar op het kerkhof begraven.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.