U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden
Ouwerling-Geschiedenis.jpg
Auteur H.N. Ouwerling
Uitgever Noud van den Eijnde
Uitgegeven 1933, heruitgaven 1963 en 1974
Portaal  Portaalicoon   Literatuur


Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden is de titel van het levenswerk van Hendrik Ouwerling, dat pas na zijn dood verscheen.

Het werk van 745 bladzijden beschrijft de geschiedenis van de voormalige gemeenten en heerlijkheden Deurne en Liessel en Vlierden vanaf de prehistorie tot de Franse Tijd, waarbij de nadruk ligt op de periode tussen 1648 en 1700. Het was een van de eerste boekwerken van enige omvang die de lokale historie van een dorp in Zuid-Oost-Brabant beschreef. In het boek is een aantal pentekeningen opgenomen van Piet Panhuizen.

Ouwerling deed voor zijn geschiedschrijving naast literatuuronderzoek vooral veel onderzoek in de administratieve archieven van de gemeente Deurne en Liessel en gemeente Vlierden, die destijds nog in het gemeentehuis in Deurne berustten. Het werk, dat achteraf met hulp van andere bronnen op veel plaatsen gecorrigeerd en uitgebreid kan worden, bevat nauwelijks bronvermeldingen, maar het gebruik en de interpretatie van de door Ouwerling geraadpleegde bronnen blijkt in hoge mate betrouwbaar te zijn.

Een eerste beknopte versie liet hij al in 1884 drukken en stuurde die met een begeleidende brief naar baron De Smeth in Parijs. Gedurende zijn leven breidde hij het werk steeds verder uit.

Op zijn sterfbed vroeg Ouwerling aan zijn vriend, de Helmondse onderwijzer Jac Heeren, om zorg te dragen voor de uitgave van het boek dat op dat moment al gedeeltelijk drukklaar was. Later verzorgde Jac Heeren ook nog de publicatie van een beknopte versie van dit werk, waarin veel letterlijke citaten werden weggelaten.

Het boek is aanwezig in de Bibliotheek van het heemhuis met de plaatscode 03.C.20