U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Gijsbertus Martinus Franciscus van den Broek (1938-1991)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gijsbertus Martinus Franciscus van den Broek
Persoonsinformatie
Volledige naam Gijsbertus Martinus Franciscus van den Broek
Roepnaam Gijs
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 8 november 1938
Overl.plaats Walsberg
Overl.datum 22 november 1991
Partner(s) Louisa Cornelia van der Steen (1942-2020)
Beroep(en) timmerman, architect
Gedachtenisprent NBA man
Stamboom.png Van den Broek

Gijsbertus Martinus Franciscus (Gijs) van den Broek (1938-1991) was tot aan zijn vroegtijdige dood in 1991 een bekend architect en maatschappelijk betrokken Deurnenaar.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Gijs was een zoon van Johannes Wilhelmus Martinus (Jan) van den Broek (1904-1962) en Maria (Miet) Pluijm (1905-1982). Het gezin Van den Broek woonde aan de Molenstraat 9, waar ze een kleine zaak hadden in het vormen van hoeden. Gijs was de kleinzoon van Gijsbertus van den Broek (1872-1937), de eerste fotograaf van Deurne.

Hij huwde op 11 september 1964 in het gemeentehuis in Deurne met Louisa Cornelia (Lies) van der Steen, (Vlierden 29 oktober 1942 - Deurne 8 oktober 2020), dochter van Theodorus Hendricus van der Steen (1899-1959) en Johanna Hanegraaf (1901-1981). De kerkelijke inzegening was op 15 mei 1965.

Ze kregen twee kinderen:

  1. Maria Johanna Louisa (Marjet), (Deurne 22 maart 1966)
  2. Richard.


Gijs bouwde zijn eerste woning aan de Mozartstraat 108 in 1964. In 1970 vestigde hij zich in de Walsberg aan de Herenberg 8, waar naast het woonhuis enkele jaren later het architectenbureau werd gevestigd.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gijs begon zijn loopbaan als timmerman bij aannemersbedrijf Van de Mortel. De theorie van het architectenvak leerde hij via avondstudie, de praktijk bij architect Deltrap in Deurne en later bij architectenbureau Geenen en Oskam in Eindhoven. Hij werkte als opzichter mee aan de bouw van het hoofdkantoor van Philips Nederland aan de Boschdijk in Eindhoven.

Vanaf eind jaren ’60 werd Gijs actief als architect onder eigen naam. In 1970 werd het architectenbureau G.M. van den Broek opgericht. Vanuit het architectenkantoor zijn gedurende een twintigtal jaren een groot aantal bouwkundige ontwerpen gerealiseerd, met name in- en om Deurne. Van den Broek werd veelvuldig ingeschakeld door Deurnese particulieren en ondernemers voor het tekenen van woonhuizen en winkelpanden. Zijn stijl was over het algemeen traditioneel, maar hij gebruikte ook regelmatig moderne stijlelementen in zijn ontwerpen.

Voor een compleet overzicht zie de lijst van projecten van architectenbureau Gijs van den Broek.

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Gijs was Deurnenaar in hart en nieren en erg betrokken. Op diverse wijzen heeft hij zich actief ingezet in het belang van de mede-Deurnenaren.

  • Als lid van het bestuur van de ambachtsschool was hij betrokken bij de opleiding van een deel van de Deurnese jeugd. Hij ondersteunde als bouwkundige de opleiding bouwtechniek met advies.
  • Het architectenbureau werd regelmatig vrijwillig ingezet, o.a. bij de bouw van de Soos en de kinderboerderij van Het Rijtven.
  • Gijs was een echte carnavalsvierder. Hij was als secretaris van carnavalsvereniging De Peelstrekels betrokken bij een aantal initiatieven begin jaren ’70, zoals de Club van Honderd, de RosenMontag en de zittingsavonden, waarvoor hij ook een aantal jaren als presentator een rol speelde.
  • In 1972 werd hij Prins Carnaval.