U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Grand Café Beekman & Beekman

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grand Café Beekman & Beekman
29.862.jpg
Locatie Markt 8 Deurne
Gebruik restaurant
Start bouw 1888, in 1914 verbouwd, in 1999-2000 ingrijpend verbouwd
Monument status Gemeentelijk monument
Interieur van Grand Café Beekman & Beekman.
Foto: Weekblad voor Deurne
De telefooncel voor het pand Markt 8

Grand Café Beekman & Beekman is gevestigd op het adres Markt 8 in Deurne.


Beekman & Beekman opende in 2000 haar deuren nadat het pand een aantal jaren had leeggestaan. Hotel de Zwaan en het Chinees restaurant China Garden waren daarvoor in het pand gevestigd. Doordat de gemeente met name het exterieur van het pand van monumentale waarde achtte, hetgeen impliceert dat de interne structuur van het pand verre van intact was (hetgeen onbekend is), kon de kern van het pand vrijwel geheel gesloopt worden. Alleen de buitenmuren en dak zijn nu dan ook nog over van het originele pand uit 1888.

De naam van het café is afkomstig van het boek Beekman en Beekman van Toon Kortooms. Voor het Dagblad Oost-Brabant, dat later opging in het Eindhovens Dagblad, riep hij een feuilleton in het leven. Daarvoor putte hij uit zijn eigen jeugdherinneringen in de Peel en zo ontstonden De Beekmannen; de tweeling Hein en Mathieu.

Beelden en citaten uit dit boek zijn overal in het pand terug te vinden. En soms ook in de gerechten op de menukaart, zoals Knik van Hendrik van Ham, een Matje Beekman een Marie Beekmans' stoofpotje of een Heintje Beekman.

Grand café Beekman & Beekman in Deurne vormde in 2011 het decor voor de televisiecommercial voor het biermerk Hertog Jan. Ruim vijftig acteurs en figuranten en ruim veertig 'crew'-leden waren op maandag 3 oktober 2011 bezig met de opnames. De ruimte van Beekman & Beekman werd daarvoor gekozen vanwege de hoogte, het interieur, het passende karakter en de bij de authenticiteit van het biermerk passende ambiance. Beekman en Beekman maakt deel uit van de Hertog Jan Vriendenkring cafés.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]