U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Halle

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op deze tekening van Spilman (1738) zijn nog de contouren van de halle tegen de zuidzijde van de kerktoren zichtbaar.

De halle was een gebouw, eigendom van de Deurnese gemeenschap, dat tot de afbraak in 1722 bij de kerk op het kerkhof stond, waarin rechtszaken en rechtsgeldige bepaling van maten en gewichten plaatsvonden.


Toen Deurne in 1683 toestemming van de Raad van State kreeg om jaarlijks twee jaarmarkten te houden, werd in een nadere aanduiding van de plaats voor de aangeboden waren en beesten bepaald, dat alle goederen afhankelijk van "elle" (maat) en "gewighte" een plaats bij de kerk dienden te krijgen. Dat was immers de plaats waar de Halle stond.

In 1722 werd door de drost Pero de Cassemajor openbaar, ten behoeve van de gemeente verkocht (om te worden afgebroken) de Hal staande aan 't kerkhof in Deurne. De koper was gehouden de afbraak vóór nieuwjaar te realiseren. De Hal werd daarbij omschreven als: metten steene stijpers (stutten), gereserveert (uitgezonderd) de twee hekkens of deuren, ende schampers of palen daartegen staande, mitsgaders het ijserwerck daaraan".

Het gebodenhuisje op de kerkhofmuur, nog zichtbaar op de tekening van Spilman van 1738, dat diende om besluiten af te kondigen en te publiceren, kan qua voorziening beschouwd worden als een opvolger/restant van de vroegere halle.

Bronnen, noten en/of referenties