U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hazeldonkseweg 18

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoeve "Hazeldonk"
GM Hazeldonk.jpg
Locatie Hazeldonkseweg 18, Liessel
Start bouw 1816
Monument status Gemeentelijk monument

Het pand met het adres Hazeldonkseweg 18 is één van de oudste nog bestaande huizen op de Hazeldonk en overblijfsel van de vroegere residentie van de heren van Vlierden.


Het pand Hazeldonkseweg 18, onderdeel van een buitenplaats die rijkelijk beplant was met opgaand hout, was vanouds eigendom van de heren van Vlierden. Zij bezaten na de Franse tijd feitelijk alleen nog dit landgoed op de Hazeldonk en het jachtrecht in de gemeente Vlierden. Bestuurlijke rechten hadden zij toen niet meer.

Het hart van het landgoed bestond in 1832 uit een langwerpig gebouw, parallel aan de huidige Hazeldonkseweg (toen nog een doodlopende bomenlaan), een daarmee verbonden L-vormig gebouw aan de noordwestzijde en een vrijstaand bijgebouw aan de zuidoostzijde.

Deze situatie bleef bestaan tot 1860, toen in de kadastrale legger werd aangetekend afbraak van het kasteel en vereeniging. Uit de kadastrale hulpkaart blijkt, dat het langwerpige gebouw en het vrijstaande bijgebouw op dat moment werden afgebroken. Naar alle waarschijnlijkheid is de omschrijving enigszins misleidend: het lijkt er – op basis van de contouren - op dat de (langgevel)boerderij (met bakhuis?) werd afgebroken, terwijl de aangebouwde herenkamer (het huidige huis) bleef staan. Van een daadwerkelijk kasteel was zo goed als zeker geen sprake. Op foto's van het pand is te zien dat aan de rechterzijde van de voorgevel in het metselwerk nog sporen te zien zijn van een verbinding met het langwerpige gebouw, dat ter plaatse van de huidige weg stond.

In 1873 werd er bijgebouwd. Het kadastrale hulpkaartje daarvan laat zien dat de herenkamer naar achter toe werd verlengd. Het gaat om het achterste deel van het huidige pand. Beide verbouwingen vonden plaats in opdracht van de broers en zussen Joosten, die tussen 1859 en 1888 de Hazeldonk en de jachtrechten in bezit hadden. Kennelijk hebben zij de sloop van de boerderij direct na aankoop van de vorige eigenaar Carel Lodewijk van Riet, notaris te Deurne, laten uitvoeren. Onder de laatst levende broers Joosten werd in dienstjaar 1886 een gedeeltelijke sloping uitgevoerd. Wat er toen precies gesloopt werd, weten we niet.

Na de verkoop door de laatste twee broers Joosten, Martinus en Joseph, gingen de Hazeldonk en de jachtrechten elk huns weegs. De Hazeldonk werd gekocht door landbouwer Eimert Verstappen, tevens wethouder in Vlierden. Hij zal het verpacht hebben, want hij woonde zelf elders op een boerderij.

Verstappen verkocht Hazeldonkseweg 18 in dienstjaar 1915 aan Theodorus Mennen, landbouwer. Ook hij liet weer een deel slopen. In die tijd werd de Hazeldonkseweg verlegd, dicht langs het huis en over de plek van de vroegere boerderij.