U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Helmondschestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Helmondschedijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helmondschestraat richting Markt.
Foto: collectie Thom van der Straaten

De straatnamen Helmondsche(n)dijk en Helmondschestraat stonden in de periode 1930-1955 samen in feite voor een buurtschap in het zogenaamde "Peelpoortblok" (wijk B) in Deurne.


Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de openbare raadsvergadering van de gemeente Deurne op 28 augustus 1930 besloot de toenmalige gemeenteraad van Deurne de gemeente Deurne in dertien (13) wijken in te delen. Bij die gelegenheid ontstonden ook de straatnamen " Helmondschendijk " en " Helmondschestraat ".

In de bijlagen werd het buurtschap omschreven als: voor den kunstweg van de Markt naar Helmond:

  1. tot aan de hierna te noemen Heuvelstraat: Helmondschestraat
  2. daarna tot aan de grens: Helmondschendijk

Elders werden heel concreet de nieuwe wijknummers B.127 voor de Helmondschendijk, en B.130 tot en met B.146 Helmondschendijk en Helmondschestraat (linkerzijde) genoemd.

Qua schrijfwijze was men bij deze straten in de ambtelijke stukken niet erg consequent en werden deze hier en daar ook "Helmondse dijk" en " Helmondsestraat " genoemd.

Betreffende verordening trad per 1 oktober 1930 in werking waarbij alle voorgaande wijkverdelingen en wijknummers kwamen te vervallen.

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de huisnummering 1950-1955 werd het buurtschap opgedeeld in de straten Helmondseweg, Aaltje Reddingiusstraat en Markt en verdwenen de straatnamen Helmondschendijk en Helmondschestraat weer.